Обстановката в страната, регистрирани бедствия и аварии, инциденти с природен характер

bulgariaот 06:00 часа на 09.12.2009 г. до 06:00 часа на 10.12.2009 г.

РЕГИСТРИРАНИ БЕДСТВИЯ И АВАРИИ
ИНЦИДЕНТИ С ПРИРОДЕН ХАРАКТЕР

По данни на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН на 09.12.2009 г. към 20 часа и 14 минути българско време е регистрирано земетресение с епицентър на около 80 км. в южна  посока от  София, на територията на страната.
Земетресението е с магнитуд около 2,9 по скалата на Рихтер и  е усетено на територията на страната в района на Благоевград – Симитли.
Област Благоевград
Община Благоевград

На 09 декември към 21:52 часа е получен сигнал от РЦ – 112 за паднала от силния дъжд подпорна стена върху шест паркирани автомобила пред бл. 63Б в ж.к. „Ален мак”, до Икономическия техникум в Благоевград. Засегнати са предните капаци на автомобилите.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” (Благоевград) към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Благоевград е освободила и изтеглила автомобилите .

Област Бургас
Община Бургас
Към 13:00 часа на 9 декември е получен сигнал от игуменката на манастир в околностите на комплекс „Меден рудник”, местност „Шилото” в Бургас за пречупено и наклонено дърво в двора на манастира, представляващо опасност за обитатели и посетители.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Бургас е нарязала пречупеното и още няколко сухи дървета, и е премахнала опасността от нараняване на обитатели и посетители на манастира.

Област Враца
Община Враца
На 10 декември към 05:59 часа е получен сигнал от РЦ – 112 за закъсали няколко автомобила от наводнен участък от пътя на бул. „Васил Кънчов” в района на бензиностанция „НикОйл” във Враца
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Враца е изпратена за изтегляне на автомобилите.

Област Габрово
Община Дряново

Към 14:00 часа на 9 декември е получен сигнал от ОбщСС-Дряново за паднала топола в река Дряновска, близо до предприятието „Мебекс” ООД. Образувал се е изкуствен бент и нивото на реката се е вдигнало.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Габрово е нарязала и отстранила дървото.

Област Монтана
Община Монтана

Към 22:25 часа на 9 декември е получен сигнал от РЦ – 112 за навлязъл в старото корито на река между село Благово и кв. Мала Кутловица в Монтана лек автомобил, вследствие на мокрия и хлъзгав терен.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Монтана е изтеглила автомобила на безопасно място.

Област Смолян
Община Смолян
Към 23:35 часа на 9 декември е получен сигнал за закъсал автомобил в близост до село Стойките по пътя за село Граще, с двама пътника.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Смолян е издърпала автомобила до пътя за село Стойките. Пострадали няма.
ИНЦИДЕНТИ С ТЕХНОГЕНЕН ХАРАКТЕР

Област Бургас
Община Сунгурларе
Към 17:40 часа на 9 декември е получен сигнал за паднала лека кола в пропаст на Ришки проход в близост до село Прилеп.
На място е изпратена спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Бургас за изтегляне на автомобила, но поради технически причини автомобилът е пренасочен обратно в базата си в Бургас.
Командирована е спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Шумен, която е  изтеглила лекият автомобил от пропастта.
Пострадали няма.

Област Варна
Община Аксаково
На 09 декември към 13:53 часа е получен сигнал от РЦ – 112 за ПТП между микробус с гипсокартон и лек автомобил, който се оказал затиснат от гипсокартона на околовръстния път до село Кичево посока Албена.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Варна е преместила гипсокартона и е освободил автомобила. Движението е възстановено, а леко пострадал гражданин е отведен от екип на СМП.

Област В. Търново
Община В. Търново

На 09 декември към 11:10 часа е получен сигнал за излязъл от пътя и паднал в дере автовоз в района на прохода Република, малко преди село Вонеща вода.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област В. Търново е оказала съдействие на органите на полицията по освобождаване на пътното платно. Фирмата собственик на тежкотоварния автомобил се е ангажирала с изпращане на кран за изваждане на автомобилите.

Област Ловеч
Община Ловеч

Към 13:32 часа на 9 декември е получен сигнал от РЦ – 112 за разсипан живак в лабораторията на РИОКОЗ – Ловеч на ул. „Д-р Съйко Съев” № 25.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Ловеч е събрала и неутрализирала разпиления живак.

Област Пазарджик
Община Пазарджик
На 09 декември към 07:45 часа е получен сигнал от РЦ – 112 за счупен живачен термометър в жилище на ул. „Христо Смирненски” № 20, вх. 1, ет. 3, ап. 3 в Пазарджик. Имало е съмнение, че дете на 1г.и 1м е погълнало живак.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Пазарджик е събрала и отстранила живака, а мястото е обработено. Детето е прието в СМП – Пазарджик.

Област Перник
Община Перник

На 09 декември към 17:00 часа е получен сигнал от РЦ – 112 наводнено мазе на ул. „Дойран” № 1 в Перник.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Перник е отводнила мястото. Сигнала за ВиК аварията е подадена на дежурния на ВиК.

Област Пловдив
Община Пловдив
На 10 декември към 01:58 часа е получен сигнал от РЦ – 112 за заседнали в асансьор граждани под партера в жилищен блок на ул. „Огнево”, кв. „Христо Ботев” в Пловдив. Техници на обслужващата асансьора фирма, със съдействието на спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Пловдив са извадили гражданите. Няма пострадали.

Област Русе
Община Русе

На 09 декември към 20:30часа е получен сигнал от РЦ – 112 за ПТП на пътя след завод за тръбна мебел в Русе. Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Русе не е открила пътници в леката кола. Автомобилът е изтеглен на безопасно място. Случаят е предаден на Пътна полиция.

Област София
Община Столична

На 09 декември към 08:42 часа е получен сигнал от РЦ – 112 за падащи тухли от рушаща се сграда на ул. „Цар Иван Асен II” № 60 в София.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности”-Коломан към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област София е заградила района с обезопасителна лента.

***
Към 09:01 часа  на 9 декември е получен сигнал от РЦ – 112 за миризма на пропан бутан в ж.к. „Люлин-5”, бл. 506А, вх. 1 в София. Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” – Локорско към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област София е извършила измервания в района и се е срещнала с подалия сигнала. Спасителите установили, че миризмата се разсейва с времето, а концентрации над допустимите няма.
***
На 09 декември към 09:37 часа е получен сигнал от РЦ – 112 за миризма на пропан бутан в сградата на Язовири и каскади на ул. „Лавеле” № 26 в София.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности”-Локорско към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област София се е срещнала с подалия информацията и е установила, че се касае за миризма идваща от китайски ресторант.
Информацията е предадена на столичния инспекторат – за действие по компетентност.

***
На 09 декември към 23:03 часа е получен сигнал от РЦ – 112 за ПТП на два автомобила до „Костницата на Александър I”, бул. „Васил Левски” в София. Единият от водачите се оказал заклещен в автомобила.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности”- Коломан към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област София е установила на мястото на инцидента, че водачът на автомобил Шевролет „Лачети” – такси, вече е бил изваден от автомобила с множество счупвания, но в съзнание и е транспортиран до МБАЛСМ„Пирогов” от екип на „Спешна помощ”. Шофьорът на другия автомобил БМВ 525 е в добро здравословно състояние.
Районът е обезопасен.

Област Търговище
Община Търговище
На 09 декември към 15:38 часа е получен сигнал от дежурен РПУ-Търговище за лек автомобил, който пречи на движението на главен път  София – Варна в „Боаза” до „Крумово кале”. Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Търговище е пристигнала на мястото на инцидента. Катастрофиралият автомобил е натоварен от Пътна помощ, а пътното платно е било отцепено от органите на МВР-Търговище. Спасителите са почистили пътното платно. Движението е възстановено.

***
На 09 декември към 21:56 часа е получен сигнал от дежурен РПУ – Търговище за изтървал завоя и преметнал се през обезопасителните гуми джип с румънска регистрация на изхода от Търговище, след подлез в посока  Варна. Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Търговище е изтеглила джипа и го е натоварила на платформа. Пострадали няма.

Област Шумен
Община Шумен

На 10 декември към 02:25 часа е получен сигнал от дежурен ПБС-Шумен за мирис на газ в жилищна кооперация на ул. „Алеко Константинов” 4а в Шумен. Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Шумен и представители на „Черноморска технологична компания” са пристигнали на място. В района няма прекаран газопровод. Спасителите извършили измервания и констатирали стойности в нормите.
ДРУГИ

Област Видин
Община Видин

На 09 декември към 08:46 часа е получен сигнал от РЦ – 112 за заклещено куче между ограда и запустяла къща по пътя от пазара към блок Златен лев във Видин.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Видин е освободила кучето.

Област Пазарджик
Община Септември

Към 09:30 часа на 9 декември е получен сигнал от Бърза помощ-Пазарджик за паднал работник в цистерна за вино във Винпром-Септември на ул. „Възраждане” № 48 в Септември. Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Пазарджик е извършила действия по изваждането на падналия в цистерната. Работникът е откаран в Спешна помощ – Септември в състояние на комоциум.

Област София
Община Столична

На 09 декември към 16:49 часа е получен сигнал от РЦ – 112 за заключени деца в апартамент на бл. 7, ж.к. „Борово” в София. Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” – Коломан към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област София е отворила апартамента и освободила децата.

През изминалото денонощие екипи на ГД”ГЗ” са извършили общо 25  бр. СНАВР.