Обстановката в страната, бедствия и аварии, инциденти с природен и техногенен характер

bulgariaРЕГИСТРИРАНИ БЕДСТВИЯ И АВАРИИ

ИНЦИДЕНТИ С ПРИРОДЕН ХАРАКТЕР

Област Бургас
Община Бургас
Към 12:52 часа е получен сигнал от ОбщСС – Бургас за закъсал автомобил в района на надлеза на гара „Владимир Павлов”, гр. Бургас.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” (Бургас) към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Бургас е изтеглила автомобила. Пътното платно е освободено.
***
Към 16:00 часа е получен сигнал от ОбщСС – Бургас за закъсала опесъчителна машина в района на кв. „Горно Езерово” в  Бургас.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” (Бургас) към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Бургас е изтеглила машината и освободила пътното платно.

Област Видин
Община Видин
Към 06:22 часа е получен сигнал от гражданин за паднало дърво на кръстовището на улици „Бдин” и „Шести септември” във Видин.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Видин е нарязала и отстранила дървото.

Област Враца
Община Враца
От телефон 112 към 23:27 часа е получен сигнал за закъсали товарни и леки автомобили, които са препречили пътното платно поради лошите климатични условия – заледяване и снеговалеж На около 2км. от местността „Череша” на пътя Враца-Оряхово.
При пристигането на мястото на инцидента  спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Враца  е установила, че за извличането на закъсал товарен автомобил е нужен кран. След пристигането на крана, спасителите са оказали съдействие и помощ на краниста за извличане на товарния автомобил, който е с румънска регистрация.
Аварийно-спасителните дейности приключили към 02:50 часа без инциденти.

Област Габрово
Община Габрово
Към 11:40 часа е получен сигнал за паднали клони и дървета на пътя към хижите „Хлебна” и „Партизанска песен” в местността Узана, гр. Габрово.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Габрово е отстранила падналите дървета и клони и възстановила нормалното движение по пътя.

Област Монтана
Община Монтана
Към 21:20 часа е получен сигнал от РПУ – Монтана за закъсали и пречещи на движението тежкотоварни автомобили на главен път Е-79 в района на камгарната фабрика в  Монтана.
На място са изпратени “Зил”–опесъчител от ОПУ – Монтана, който е опесъчил участъка пред закъсалите тежкотоварни автомобили, a спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област  Монтана е изтеглила тежкотоварни автомобили и патрулен автомобил от РПУ- Монтана.

***
Към 00:40 часа е получен сигнал от телефон 112 за закъсал и пречещ на движението тежкотоварен камион – ТИР на гл. път Е 79 в района на разклона за село Плешивец.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Монтана е изтеглила закъсалия автомобил.

Община Лом
Към 01:40 часа е получен сигнал от РЦ-112 за закъсали и пречещи на движението два тежкотоварни камиона – ТИР в района на село Добри Дол.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Монтана е изпратена на място.

Област София
Община Столична
Към 08:10 часа е получен сигнал от телефон 112  за паднало дърво на околовръстен път и разклона за Банкя.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” (Коломан) към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област София е нарязала и отстранила дървото.

Област Силистра
Община Силистра
Към 11:05 часа е получен сигнал от заместник областния управител за закъсал тежкотоварен автомобил (ТИР) срещу хотел „Сердика” в Силистра.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Силистра е изтеглила ТИР-а.

Община Кайнарджа
В 02:41 часа е получен сигнал от телефон 112 за закъсал микробус на пътя на два километра от село Стрелково, в района на село Алеково, на главен път Силистра – Добрич.
Изпратен е пясъкар на пътноподдържащата фирма на мястото на инцидента.

Област Смолян
Община Смолян
Към 10:37 часа е получен сигнал от ОбСС – Смолян за лекотоварен автомобил занесъл се по пътя за село Мугла и затворил пътя. Поискана е помощ за изтегляне на автомобила и възстановяване на движението.
Кметицата на село Мугла съобщила, че пострадали няма.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Смолян е изтеглила микробуса. Автомобила е извлечен на пътното платно, поставени са му вериги и е оставен на безопасно място.
Пътното платно е освободено.

Област Търговище
Община Търговище
Към 11:01 часа е получен сигнал от телефон 112 за закъсали шест тежкотоварни автомобила (ТИР) на пътя София – Варна след село Пробуда в района на летището на село Буховци, като същите пречат на движението на МПС.
Оперативна група от Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Търговище и екип от Пътно управление са изтеглили 8  ТИР-а.
Пътят е опесъчен и освободен, проходим при зимни условия.

Област Шумен
Община Шумен
Към 14:40 часа е получен сигнал за закъсали три леки автомобила на ул. „Строител” в  Шумен.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Шумен е изтеглила автомобилите.

***
Към 15:10 часа е получен сигнал от телефон 112 за закъсал ТИР застанал напречно на пътя и блокирал движението по общински път между селата Дибич и Илия Блъсково.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Шумен е оказала съдействие при изтеглянето на товарния автомобил.

ИНЦИДЕНТИ С ТЕХНОГЕНЕН ХАРАКТЕР

Област Бургас
Община Поморие
Към 18:38 часа е получен сигнал от телефон 112 за преобърнал се микробус след разклона за Каблешково. По първоначални данни има пострадали.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” (Бургас) към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Бургас е оказала съдействие за изваждане на пострадалия. Той е откаран в МБАЛ Бургас без опасност за живота.

Община Бургас
От телефон 112 към 18:51 часа е получен сигнал  за преобърнал се лек автомобил в кв. „Сарафово” по пътя за летище Бургас.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” (Бургас) към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Бургас е изтеглила лекия автомобил.
На път към мястото на инцидента спасителите са изтеглили още три леки автомобила.
Пострадали няма.

Област Варна
Община Варна
Към 21:38 часа е получена информация от телефон 112 за битов инцидент с живак – счупен живачен термометър в апартамент на ул. „Чонгора”  № 62  във Варна.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Варна е извършила деконтаминация и е дала указания на гражданите.

Област София
Община Витоша
От телефон 112 към 09:20 часа е получен сигнал, че Боянската река е преляла и е заляла двора на гражданин на ул. „Суворов” № 44.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” (Коломан) към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област София е установила на място, че реката не е преляла, а уличната канализация е запушена.
Информацията е подадена до ВиК.

Област Софийска
Община Златица
Към 08:11 часа е получен сигнал от телефон 112 с искане на помощ за отпушване на водохващането в село Църквище, поради намаляване на дебита на вода за селото и невъзможност на служители от ВиК да стигнат до мястото.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” (Пирдоп) към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Софийска е почистила водохващането.

Област Търговище
Община Търговище
Към 07:09 часа е получен сигнал от телефон 112 за обърнал се автомобил „Фолксваген Голф” на второстепенен път номер 74: Търговище – Попово, преди село Голямо Ново. Пътуващите мъж и жена са излезли от автомобила, мъжът е със счупена ръка. Пострадалият е откаран в ортопедичното отделение в МБАЛ – Търговище.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Търговище са помогнали на пострадалите и са натоварили автомобила им на кола от Пътна помощ.
За разчистване и опесъчаване на пътя е бил изпратен автомобил от Областно пътно управление – Търговище.

ДРУГИ

Област Пловдив
Община Пловдив
Към 16:16 часа е получен сигнал от телефон 112 за усетена задушлива миризма в района на строеж на ул. „Антон Папазов” № 5 в Пловдив.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Пловдив е извършила измервания на място и не е констатирала превишения на допустимите норми.

***
Към 22:14 часа е получен сигнал от телефон 112 за опасно надвиснал стълб за улично осветление вследствие на катастрофа на бул. „България” № 56 срещу новия паркинг на Пловдивския панаир, гр. Пловдив.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Пловдив е свалила и нарязала опасно надвисналия стълб. В акцията са участвали и дежурни екипи от ІІІ -то  РПУ – Пловдив и EVN – България.

Област Смолян
Община Смолян
Към 19:01 часа е получен сигнал от кметицата на село Тикале за 88-годишна жена със скероза, която е тръгнала на 17 декември  от село Тикале към село Виево. Близките й надвечер забелязали отсъствието й.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Смолян е тръгнала за село Тикале, където заедно с екипи на ОДП и куче започнали издирването на жената.
В 22.30 часа всички екипи преустановяват работа.
Издирването ще бъде подновено днес от спасителите от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Смолян  и  екипи от ОДП и граждани.

През изминалото денонощие екипи на ГД”ГЗ” са извършили общо 22  СНАВР.