Обстановката в Източна България постепенно се нормализира

През изминалото денонощие служители на МВР са провели 75 отводнителни и помощни операции; все още няма условия за отводняване на сградите в Елхово – информация от Ситуационния център-МВР

Остава усложнена обстановката в гр.Елхово, област Ямбол. Нивото на р.Тунджа бавно се понижава – 3-5 см. на денонощие, но все още няма възможност за ефективни дейности за отводняване на засегнатите жилищни сгради. Нивата на реките в крайните източни части на страната се понижават и обстановката се нормализира.
През последните няколко дни се увеличава обемът на яз. Тича, който прелива от два дни. Това доведе до повишаване нивото на яз. Цонево, област Варна. От днес той ще бъде изпускан контролирано, което може да доведе до повишаване нивото на водата по долното течение на р. Камчия. Продължава обявеното бедствено положение за селата Юнец, Шкорпиловци и вилна зона – Шкорпиловци, община Долни Чифлик. Поради изпускане на значителни водни маси от язовира нивото е спаднало.
Нивото на реките в Русенска област се повишава, но към момента защитните съоръжения са в изправност. Залети са земеделски и необработваеми площи. Критичните участъци се наблюдават непрекъснато. След падналия дъжд, на територията на област Търговище се е повишило нивото на водоемите и значителна част от тях преливат.

През изминалото денонощие служители на МВР са провели 75 отводнителни и помощни операции. Оказва се постоянно съдействие на органите на местната и изпълнителна власт за наблюдение на критичните участъци и обекти.