Обогатени вани за здраве

ваниИглолистни вани
Иглолистните вани дават възможност за интензивно очистване на кожата и кръвоносните съдове и стимулират нервната система. Някои терапевти посочват, че с помощта на иглолистни вани тялото може да се очисти от „токсините на умората“. Това са отмрелите клетки на организма, които, ако не се отстраняват сво- евременно, започват да го отравят и предизвикват „безпричинна“ бърза умора. Иглолистните вани могат да се приготвят с готов екстракт (течен, прахообразен или на таблетки) или с домашна, прясно сварена отвара. За целта се вземат 300 г борови иглички (или от други видове иглолистни дървета), заливат се с 3 л студена вода и се варят 10-20 минути. Прецедената отвара се налива във вана с температура на водата 36-37 о С.
Друга рецепта:
вземат се борови иглички, ситно надробени клонки и шишарки – общо около 1 кг, и се варят 30 минути в 7-8 л вода. След това съдът се покрива и сместа се оставя да кисне 12 часа. Добре приготвената отвара е кафява на цвят. Тя се добавя във вана с топла вода (36-40 о С). Процедурата трае от 10 до 20 и повече минути и зависи от поносимостта. С всяка следваща процедура температурата на водата трябва постепенно да се повишава, но главният критерий за това си остава поносимостта. Правят се по 2-3 вани седмично. След ваните се взема хладък душ с продължителност 5-10 секунди. Курсът на лечение с подобни вани трае около един месец. Особено полезно е вземането на иглолистни вани в съчетание с пиене на иглолистна отвара. Смята се, че така човек може да се избави от множество различни заболявания.
Рецепта за иглолистна отвара за вътрешно приемане.
Вземат се 5 супени лъжици ситно надробени борови иглички, заливат се с 500 мл кипяща вода и се варят 5 минути на тих огън. Сместа се оставя да кисне известно време, покрита с капак. След това се прецежда, течността се налива в термос и се изпива на няколко пъти през деня.
Вани със салвия
За вани със салвия (градински чай) може да се използва готов екстракт или запарка, приготвена в домашни условия. Запарката се приготвя по следния начин: вземат се 100 г сушени стръкове от салвия и се варят 1 час в 1 л вода. Сместа се покрива с капак и се оставя да кисне 24 часа. След това се прецежда и запарката се добавя във вана с температура на водата 36-38 о С.
Показания за прилагане. Радикулит, плексит, неврит.
Соден и вани.
Към водата във ваната (с температура З6-37 о С) се добавя сода бикарбонат – 300-500 г, и се разбърква, докато се разтвори.
Показания за прилагане.
Повишена сънливост, хронична умора, някои кожни заболявания, за размекване на роговия слой на кожата. Някои специалисти препоръчват към содените вани да се добавя стипца: 200 г сода и 70 г стипца на една вана. Температурата на водата във ваната трябва да е 38,5 о С. Процедурата трае 15 минути и се провежда 2 пъти седмично. Содените вани със стипца подобряват състоянието при венозен застой на кръвта.
Солени вани.
Към водата във ваната (с температура 35-36 о С) се добавя готварска или морска сол (3-4 кг), и се разбърква, докато се разтвори.
Показанuя за прилагане.
Заболявания на опорнодвигателния апарат, хронични полиартрити с различна етиология, радикулит, плексит, неврит, кожни болести. Солените вани  оказват лечебен ефект не само по време на престоя в тях, но и след това, тъй като частиците сол, останали по кожата, продължават и в следващите часове да оказват леко възбуждащо действие върху нервните окончания, подобряват състоянието на кожата, тонизират я и я очистват