Облагат с данъци хонорарите на Мадона и Елтън Джон

НАП е започнала проверки на 13 български компании, които организират участия на световно-известни изпълнители в страната, като част от контролните мерки спрямо развлекателния бизнес, предаде репортер на БГНЕС.

Българският закон за данъците върху доходите на физическите лица изисква да се удържат 10% от възнаграждението на всеки чуждестранен изпълнител, който пее в България, независимо от това дали хонорарът му е изплатен лично или чрез посредническа фирма. Оказва се обаче, че нито една от българските фирми не е удържала или внесла дължимите данъци при последните гастроли на световно известните звезди. Проверяваните ще трябва да представят в НАП писмени доказателства за платените суми на изпълнителите и ако се докаже, че не са удържали 10% данък, сумите ще бъдат събрани от НАП заедно с дължимите лихви.
Междувременно стана ясно, че 21 от проверяваните от НАП общо 37 попфолк и естрадни изпълнители ще дават писмени обяснения за имуществото и доходите си. За тези изпълнители са открити различни разминавания, сред които например фактът, че една от звездите не е обявила доходи за последните 5 години, а в същото време е закупила 2 апартамента с данъчна оценка 206 600 лв. Други нарушения, които са установили инспекторите на НАП са, че някои певци не са декларирали хонорари, които определени музикални компании са посочили в счетоводствата са като изплатени. Единадесет от проверяваните не са подавали данъчни декларации за определени периоди в последните 5 години. Друг изпълнител не е получил нито лев официален доход за миналата година, защото всички възнаграждения минавали през фирма, в която има участие, но няма никакви данни фирмата да му е плащала нещо.
От миналата седмица започнаха и открити наблюдения на данъчни инспектори в заведенията, в които най-често гастролират естрадните и фолк изпълнители. Експертите на НАП следят отчитането на приходите от вход, както и това дали оборотите на заведенията се отчитат на касовите апарати. Първите проверки са довели до шест кратно увеличение на оборотите в заведенията, поставени под наблюдение. Наблюденията ще продължат по Коледните и Новогодишни празници и през 2010 г.
Освен от всички продуцентски компании, приходните инспектори ще поискат писмени справки за ангажиментите и възнагражденията, които са платени на изпълнителите и от собствениците на заведенията, в които пеят проверяваните изпълнители. /БГНЕС