Обама ни праща 1 от Гуантанамо

Барак Обама иска да ни прати арестанти от най-известния затвор в света Гуантанамо. Дни след встъпването си в длъжност американският президент обяви намерението си за закриване на зандана. Веднага след това той назначи специален отговорник за случая, който от своя страна започна да праща писма за съдействие до европейските партньори на САЩ. Точно такова писмо е получил на 7 декември тази година и премиерът Бойко Борисов. В документа от Щатите пише, че американското правителство моли българските власти да разгледат възможността за преместване на лица от Гуантанамо в България. „На 3 декември се срещах с вицепремиера Цветанов, за да разгледаме нашето сътрудничество по този въпрос“, пише в писмото си специалният пратеник на САЩ Даниел Фрийд. Той посочва още, че „помощта на нашите близки съюзници и партньори ни е нужна, за да постигнем целта, поставена от президента Обама“. В документа се припомня и че на 15 юни САЩ и Европейският съюз са имали съвместно изявление, в което са изразили подкрепа за закриване на местата за задържане в Гуантанамо. Още на 8 декемврcvetan cvetanovи премиерът Борисов е сложил резолюция на писмото, с която го праща на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и външна политика за обсъждане. Премиерът е поискал в дебатите да участват вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, както и шефът на ДАНС Цветлин Йовчев.
„Българското правителство в лицето на премиера е запознало веднага Народното събрание с искането и предстои обсъждане“, коментира за „Стандарт“ министър Цветан Цветанов. „Молбата на САЩ ще бъде широко дискутирана и ще се вземе най-доброто решение по случая“, категорични бяха депутатите от управляващата партия. Те допълниха, че още във вторник Цветанов и Йовчев ще бъдат изслушани в комисиите, за да имат народните избраници пълна картина на ситуацията. Източници от Брюксел пък коментираха, че няколко водещи европейски държави като Италия, Франция, Холандия, Унгария и Великобритания вече са изпълнили молбата на американския пратеник и са приели арестанти. „Ако всички са приели, не би трябвало само ние да откажем съдействие за Гуантанамо“, обясниха още депутатите от ГЕРБ. 
Ако все пак България вземе решение да приюти арестанти от Гуантанамо, то това ще бъде по-скоро символичен жест, коментираха още представителите от Брюксел. Те споделиха, че става въпрос за един арестант. Ако той бъде допуснат в България, то това няма да стане по-рано от февруари идната година. 
Надя Панкова
Боряна Йотова

в-к Стандарт