Н. Кокинов: Парите на ген. Никола Николов са законни

kokinovПарите, които е платил при изнудването си ген. Никола Николов са от законен източник, каза градският прокурор на София Николай Кокинов по Дарик радио.

Установихме произхода на парите за платените 150 000 евро от Николов, каза Кокинов. Те са законни и не сме правили досъдебна проверка на Николов, каза още градският прокурор. Държавата трябва да реши какво да се прави при отвличане, каза Николай Кокинов по повод това дали трябва да се плаща откуп или не. Според него това е опасно като тенденция, но държавата трябва да изработи своята позиция. По думите му напредък по тези случаи би могло да се каже, че има, когато в съда влязат с годни доказателства хора извършили такова престъпление. По отношение на допускането до електронната кореспонденция, против която се противопоставят някои граждански организации, Кокинов отбеляза, че разрешение се дава от съдия и обществото или трябва да му вярва, или не. По думите му бившият премиер Станишев ще бъде разпитан повторно при събиране на всички данни. По отношение на Емилия Масларова трябва да бъде финализирана една финансова експертиза и тогава ще бъде завършено делото – по-вероятно е да има дело, отколкото да няма, каза Кокинов. Както е вероятно Валери Цветанов също да получи обвинителен акт. До Нова година ще бъде внесено и обвинението срещу Мария Мургина.
БГНЕС припомня, че скандалният случай на изнудване бе разкрит от столичната полиция на 1 декември. Петима души бяха задържани заради това, че са изнудвали бившия началник на „Гражданска защита“ генерал Никола Николов. Те поискали 250 хиляди евро, за да не извадят пред медиите документи за злоупотреби на бившия държавен служител. Първоначално полицията задържала четирима мъже, сред които и добре познатият на медиите у нас Христо Върбанов-Папата. Върбанов е вуйчо на известната фолкзвезда Азис, а и на няколко пъти е влизал в криминалните хроники. Два пъти по Върбанов беше стреляно. Последния път неизвестни надупчиха автомобила му „Ауди“ в столичния квартал „Надежда“. Върбанов е разследван и за различни престъпления. Говори се, че той е един от хората, които казват какво да става и какво не в ромската общност в столицата и в Костинброд. Часове след като се похвалиха за успешната операция, полицаите прибраха в ареста и лидера на ромската партия „Евророма“ Цветелин Кънчев. Заради твърдението на бившия началник на „Гражданска защита“ – изнудвания Никола Николов, че Кънчев е присъствал на една от срещите му с престъпната група, на която е трябвало да плати, за да го остави на мира. Четиримата мъже са получили част от сумата, около 150 хиляди евро, но продължили да изнудват бившия генерал. След като видял, че няма да се отърве с даване на пари, той подал сигнал в полицията. Вчера Софийски градски съд остави в ареста Цветелин Кънчев. /БГНЕС