Н. Караджова: България няма вина за търга за сероочистките на ТЕЦ „Марица изток 2“

Българската страна няма никаква вина в случая с тръжната процедура за изграждането на сероочистващи инсталации на ТЕЦ „Марица изток 2“. Това каза специално за БГНЕС министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Вината ще се уточни след като приключи проверката от страна на ОЛАФ по повод на подозирани измами и нередности в процедурата. Караджова отказа да коментира дали страната ни вече е изгубила средства по проекта. В писмо от Дърк Анер, генерален директор на на дирекция Регионална политика на ЕК, с което обаче БГНЕС разполага, се казва следното във връзка с поисканата оценката на правилността при провеждането на тръжната процедура по проекта „Изграждане на сероочистки за блокове 5 и 6 на „Марица изток 2“, включвайки и твърдението за измама: „Одитиращите официални представители специално подчертават, че не са в състояние да съберат доказателство и да изразят уверение, че предоставената информация в тръжните документи на спечелилия търга не е измамно неправилно презентирана“. Според Комисията проектът все още е свързан със сериозни твърдения за измама и тя очаква изхода от паралелното разследване на ОЛАФ. Службите към Комисията са инициирали процедура, свързана със суспенидирането на фондовете за този проект. „Паралелно, докато тази процедура продължава и докато решението за суспендиране влезе в сила, ние сме на мнение, че междинните плащания по този проект трябва да останат прекъснати“, пише в писмото, подписано от Дърк Анер.
БГНЕС припомня, че близо 36 млн. евро от средствата, нужни за изграждането на инсталациите са от предприсъединителна програма ИСПА. /БГНЕС