Няма пострадали български граждани в Киргизстан

На 6 и 7 април в резултат на масови вълнения беше свалено правителството на Република Киргизстан, а президентът Курманбек Бакиев напусна столицата Бишкек. По последни данни са убити поне 65 души и има над 400 ранени.

България няма акредитиран посланик в Бишкек, но наблюдава ситуацията от посолството ни в Астана, Казахстан. По информация от щаб-квартирата на ОССЕ и в делегацията на ЕС в Бишкек няма пострадали български граждани. Такава е и информацията от офиса на ПРООН в Астана. По информация от Българското дружество „Възраждане” в Киргизстан в страната има около 700 българи и също няма данни някой от тях да е пострадал при събитията.

На 7 април вечерта беше създадено временно правителство в състав от 14 души, водено от Роза Отунбаева – един от ръководителите на опозиционната Социалдемократическа партия, бивш министър на външните работи. Тя направи изявление, че това правителство ще остане на власт 6 месеца, за да подготви нова конституция и свободни и честни президентски избори. Приоритет е стабилизиране на ситуацията в страната.

ЕС и САЩ направиха официални декларации, в които призовават за успокояване на ситуацията, възстановяване на реда, придържане към принципите на демокрацията и съблюдаване на правата на човека. Специалният пратеник на ЕС за Централна Азия Пиер Морел предвижда да пътува до Бишкек следващата седмица. Русия също призовава към успокояване на обстановката и установяване на ред. Изявление направи и генералният секретар на ООН – Бан Ки Мун , който бе в Бишкек преди дни.