Няма изисквания за познаване на страната ни към желаещите българско гражданство

Промените в Закона за българското гражданство ще облекчат чакащите за наш паспорт и ще ограничат корупцията, твърдят управляващите. В същото време едно от изискванията за получаване на българско гражданство е успех на тест по български език, който за много от мераклиите да вземат паспорт е труден, коментира БТВ.

Имигранти, които искат да се заселят във Великобритания, трябва да научат да се редят образцово на опашка по английски, написа скоро британски вестник. Умението да изчакваш реда си за всяко нещо – от автобуси до сандвичи, ще бъде включено в тестовете за британско гражданство, планират на Острова. У нас кандидатите полагат само изпит по български език.

Част от задачите, с които трябва да се проверят познанията по български език на кандидатите за гражданство сериозно биха затруднили мнозина от българите у нас, допълва телевизията.

В същото време, към кандидатите за българско гражданство няма нито един въпрос за символите на българската държава, историята, националните герои или обичаите. Пак във Великобритания в 45-минутният тест се пита за живота в страната. Един от въпросите е какво трябва да направите, ако разлеете бирата на някого в бара. Верният отговор е – купете му нова./КРОСС/