Няма замразени средства по отношение на България

evropa, europe„Комисията прекратява замразяването”, заяви говорителят на ЕК Марк Грей пред репортери в Брюксел. Цитиран от „Франс прес“, говорителят уточни, че решението се отнася за 82,563 млн. евро помощи.

„Днешното решение е резултат от значителните усилия, положени от българските власти в тясно взаимодействие с Комисията, за разкриване на предишни нередности и за нови предложения за коригиращи дейности. Решението демонстрира, че България е възприела сериозно препоръките на Комисията и е подобрила финансовото управление и контрола над фондовете нс ЕС”, каза още Грей.

В същото време фактът, че комисията няма възможност да възстанови акредитацията на агенцията по ФАР във финансовото министерство, е доказателство, че са необходими още усилия, се казва в изявлението на Грей.

Европейската комисия вече няма замразени средства по отношение на България. А парите, които се имат предвид с днешното решение са 82,5 милиона евро, отбеляза Марк Грей, цитиран от кореспондент на БТА в Брюксел. „Мога да потвърдя, че в момента работим с цифрата 82,5 милиона евро с оглед, че такива пари са на разположение на България, като съзнаваме, че не всички средства ще бъдат използвани“, заяви още Грей, допълва БТА.

Министерството на финансите разпространи съобщение, в което се пояснява, че ЕК е решила да вдигне мярката „временно спиране на плащанията“ по програмата ФАР. С вдигането на мярката „временно спиране на плащанията”, ЕК отчита постигнатия напредък от новото правителство на Република България и положените от него усилия да идентифицира слабостите в системите за финансово управление и контрол и да предприеме необходимите действия за преодоляването им. С решението си Комисията потвърди, че всички условия за вдигане на мярката „временно спиране на плащанията” по програма ФАР са изпълнени – подчертават от финансовото ведомство.

Мярката беше наложена през февруари 2008 година поради установени проблеми и недобро функциониране на системите в две от четирите изпълнителни агенции – в Министерството на финансите и в Министерството на регионалното развитите и благоустройството. Размерът на тези договори е 323 млн. евро ФАР- финансиране. С допълнително писмо ЕК отблокира плащанията за т.н. „туининг” договори, които възлизат на 63 млн. евро по програма ФАР. Засегнати от мярката „спиране на средства” са договори в размер на 260 млн. евро. Те са за изпълнение на финансови меморандуми 2002, 2003, 2004, 2005 и 2006 – общо 25 финансови меморандума с над 570 договора.

За да прекрати тази мярка, ЕК изиска от българските власти да преразгледат и оценят договорите, сключени от двете агенции в периода юли 2007 г. – юли 2008 г. Стойността на тези договори е 130 млн. евро ФАР-финансиране.

МФ допълва, че новото правителство проведе редица срещи с представители на ГД „Разширяване” на Европейската комисия, на които бяха обсъдени действия и механизъм за намаляване на размера на финансовата санкция. Постигната е договореност финансовата корекция да бъде в размер на 39 млн. евро. Става дума за 19 млн. евро финансова корекция, представляваща 25% от стойността на договорите. сключени от „Централно звено за финансиране и договаряне” в МФ в размер на 76 млн. евро по програма ФАР; наред с това за 20 млн. евро финансова корекция, представляваща 38% от стойността на договорите. сключени от Изпълнителната агенция по ФАР в МРРБ в размер на 54 млн. евро по програма ФАР.