Ню Йорк гледа наше кино

tania ilievaНю Йорк ще гледа наше кино от днес до 13 декември. Довечера Явор Гърдев лично ще представи своя „Дзифт“, който открива Седмия фестивал на българския филм. Междувременно продуцентите на лентата издадоха, че вече са пред подписване на договор с американска компания, която иска да прави римейк по лентата, събрала вече толкова международни отличия. Щатският вариант на „Дзифт“ ще се снима там с американски актьори. В Голямата ябълка заедно с Явор са известният ни продуцент Димитър Гочев, Камен Калев с „Източни пиеси“, Светослав Овчаров с „Единствената любовна история, която Хемингуей не описа“ и главната му актриса Гергана Плетньова. „Раци“ на Иван Черкелов, който съвсем наскоро имаше премиера, и „Козелът“ на Георги Дюлгеров са другите творби, които ще види американската публика. Игралният афиш завършва с „Прогноза“ на Зорница София и българо-сръбско-босненската копродукция „Свети Георги убива дракона“ на Сърджан Драгоевич.
Иглика Трифонова ще направи премиера в Ню Йорк на документалната си лента „Роднини“. Филмът разказва забележителната история на Шевкет Чападжиев от Чикаго, който е започнал пътя си като беден емигрант от малко българско село, а днес е сред най-богатите хора на континента. Семейство Чападжиеви ще бъдат специални гости на форума. Сред документалните заглавия още са „Куба е музика“ на Илиян Джевелеков, „Джазта-праста“ на Андрей Слабаков, „Коридор № 8“ на Борис Десподов .
Мартичка Божилова пък ще представи късометражни продукции от поредицата „15“ – киноновели от 15 известни български имена от киното, театъра и съвременното изкуство, разкриващи последните 15 години от живота в България.
За първи път зрителите ще имат възможността да гласуват за любимия си филм на фестивала. Режисьорът, спечелил сърцето на публиката, ще получи бонус от 1000 долара.
Фестивалът е организиран и осъществен за пореден път от Фондация за българо-американски културен обмен на Жана Караиванова. 
„България играе ключова роля в Югоизточна Европа. Оттук нататък фестивалът ще се развива в тази посока“, обяснява актрисата, която от години живее в САЩ.

Искра Крапчева

в-к Стандарт