Новото турско робство

Българските пенсионери – луди по турските сапунени опери, изслушването на Румяна Желева в Европейския парламент, фалшифи евробанкноти и футбол – това са част от българските теми в чуждестранните издания днес.Сапунените опери от Босфора привличат като магнит хиляди български пенсионери. Стига се дори дотам, че множество туристически агенции предлагат кратки пътешествия до местата, в които се разиграват страстните драми, същевременно всяка реклама обещава шанса за евентуална среща с любимите звезди, пише сайтътТюркиш прес под заглавието „Новото турско робство“. Изданието препечатва публикация на излизащия в България Вагабонд, който отбелязва, че за разлика от сепаративните националистически кампании /например на партия „Атака“/ турските сапунени опери припомнят на зрителите общото минало. И във всички сериали посланието е едно – Турция може да остане извън Европа, но не и вън от България.

На сходствата между България и Румъния с друга балканска държава – Хърватия, се спира Нойе Цюрхер Цайтунг по повод президентските избори в напиращата за европейско членство страна. Швейцарският ежедневник отбелязва, че подобно на България и Румъния, които са били под интензивно наблюдение на финалната права, и натискът спрямо Хърватия предстои да се увеличи.

В редица медии присъства темата за изслушванията в Европейския парламент, на които днес ще бъде подложена българската кандидатка за евродепутат Румяна Желева. ДПА прогнозира, че Желева ще бъде разпитвана за потенциални контакти с мафията – нещо, което кандидатката за ресора „Международно сътрудничество и реакция при кризи“ многократно е отричала досега. И Зюддойче Цайтунг е на мнението, че Желева ще е сред кандидатите, които ще се натъкнат на най-остри критики. Франкфуртер Алгемайне Цайтунг информира за новата система на гласуване в българския парламент – с пръстови отпечатъци, и припомня даденото от ГЕРБ следизборно обещание да се сложи край на гласуването с чужди карти.

Редица германски и австрийски медии коментират темата за фалшивите евробанкноти, като припомнят сравнително скорошното залавяне в България на цяла престъпна група. Винер Цайтунг цитира федералната криминална служба, според която най-големите професионалисти със собствени печатници са в Италия, Сърбия и България, а най-голям шанс да ви пробутат фалшиви банкноти има във Франция, Италия и Испания.

Електронното издание инФранкен съобщава, че медицинският екип в клиниката Кулмбах /в южна Германия/ е подсилен с двама водещи специалисти, единият от които е урологът д-р Йордан Тодоров, българин по произход, заемал досега водещи позиции в Ерфурт и Аахен. От портала Пропланта /специализиран по селскостопанските въпроси/ разбираме, че във връзка с наложените от Европейския съюз високи стандарти за здравето и защитата на животните България сега ще трябва да се подготви за новите високи изисквания в рамките на сътрудничество за развитие със службата за защита на потребителите и сигурност на хранителните стоки във федералната провинция Долна Саксония. Предстои 20 експерти от тази служба да се заемат с обучението на български ветеринарни лекари, за да се изпълнят европейските предписания.

Спортното издание Спокс излиза със заглавието „Хофенхайм по български“, под което четем: Балъков, Бобич, Груев, Хубчев, Зайц – със солидна порция ноу-хау от Бундеслигата и с милионите на един бизнесмен клубът Черноморец-Бургас преобръща българската лига./deutsche welle/