Нови задържани за източване на банкови карти

Срещу тях са събрани данни за участие в престъпна група

Операцията във Варна, проведена днес, е продължение на реализираната на 11 март полицейската акция по разкриването на организирана престъпна група, специализирала се с източване на банкови сметки.  Тогава бяха задържани трима членове на групата.  При проведената днес операция на служители на сектор “Икономическа полиция” и експерти от ОДМВР – Варна, под прякото ръководство на прокурор от Варненска окръжна прокуратура и под наблюдението на Европол, бяха установени още трима от групата – П.Г. /27 г./, Д.Д. /19 г./ и М.В. /20 г./. При последвалите претърсвания на три адреса в града и два автомобила с варненски регистрации –“Хонда Сивик” и “Опел Кадет”, са иззети компютърна конфигурация и 4 технически средства за придобиване информация за съдържание на платежни документи – банкоматни карти /скимери/. Намерени са заготовки за скимиращи устройства, електронни компоненти, флаш памет, СД, 70 пластични карти с магнитни ленти, поялник, голям брой СИМ-карти, 9 мобилни телефона и съоръжение с видеокамера, с което е записвана информацията от клавиатурите на банкоматите, марихуана. В жилищата на задържаните са открити дрехи, с които тримата били заснети от видеокамерите на банкоматите, докато са поставяли и сваляли скимиращи устройства.
Организираната престъпна група е успяла да източи стотици сметки, като действала по следната схема: чрез скимиращи устройства, поставяни на банкоматите, били източвани данните, които после пренасяли, за да се изработят клонинги на банкоматните карти.
Д.Д. е обвиняем по досъдебно производство по чл. 195, ал. 1 от НК, а М. В. – обвиняем по досъдебно производство по чл. 195, ал. 1 от НК.
На тримата задържани са определени мерки «задържане под стража» до 72 часа. Предстои, на базата на събраните и анализирани доказателства,  искане на определяне на постоянни мерки за неотклонение задържане под стража. Работата по документиране на цялостната престъпна дейност и на всички участници в нея продължава.