Новият министър на образованието, младежта и науката встъпи в длъжност

ministar na mladejtaНовоизбраният министър в правителството на премиера Бойко Борисов прие поста от своя предшественик Йорданка Фандъкова в присъствието на вицепремиера Симеон Дянков.
Първите 100 дни от работата на новия екип на Министерството на образованието, младежта и науката, бяха 100 дни на усилена подготовка, на залагане на принципи, които препоръчвам да бъдат следвани, подчерта Йорданка Фандъкова. Винаги, когато въвеждаме реформи, трябва да мислим най-напред за хората, които ще бъдат засегнати, допълни тя.

Аз поех личен ангажимент към Йорданка Фандъкова и премиера, заяви Сергей Игнатов. Ние започнахме с летящ старт реализирането на политики в образованието и науката. Близо един милион българи са обхванати в сферата на образованието. Това е областта с най-голям човешки потенциал. В такава система реформите и стабилността са като скачени съдове. Ако иска България да просперира, трябва да има подредена образователна система. До края на месеца ще бъде готова рамката на новия закон за училищното образование, а към края на януари – и учебните програми. Предстои внасянето на нов проектозакон за академичното израстване – подчерта министър Игнатов.

България има прекрасни учени, на световно равнище. Ние сме вързани със света. Крайно време е българското общество да стане потребител на собствения си научен продукт, който днес се използва дори и в Австралия, но не и у нас. Българските учени ще имат подкрепата на правителството, което се ангажира да подпомогне реформирането на академичните структури – допълни Сергей Игнатов.

Вицепремиерът Симеон Дянков напомни, че още от следващия семестър студентите ще могат да използват кредити за обучението си, гарантирани с 40 млн. лв. от правителството. Имаме ясни индикатори кога българското образование ще стане конкурентоспособно – когато повече млади хора изберат да следват и да се занимават с наука у нас.