Новите документи за самоличност от месец март 2010 година, по-сигурни и с по-малък шанс за фалшифициране

документи за самоличностПроцесът по издаването им стартира в края на месец март 2010 година. Подмяната на документите ще става след изтичане на срока на досегашните.

Амбицията на Министерството на вътрешните работи е от края на март 2010 г. да стартира реалната подмяна на новите документи за самоличност на българските граждани. Това оповести на днешната пресконференция министър Цветан Цветанов, който подчерта, че този срок е в рамките на подписания план. Маркирани са стъпките, които трябва да се извършат в останалите няколко месеца – те обхващат преди всичко технологичния процес за започване на работа. Вътрешният министър посочи няколко основни предимства, заложени в новия технологичен процес – на гражданите няма да се налага да  правят предварително снимки, това ще стават в специално обособени станции към поделенията на МВР; новата технология дава надеждна сигурност и по-малка възможност за фалшифициране на документите.
Процесът ще е постъпателен и ще се извършва след като срокът на досегашните документи на гражданите е изтекъл.  Остава привилегията за хората, чиито документи са безсрочни, бе уточнено още на пресконференцията
Приетата шест-месечна отсрочка за издаването на новите документи има една единствена цел – да се облекчат гражданите. В този срок документите им в България ще са напълно валидни.
Ако обаче им се налага да пътуват зад граница и срокът на документите за самоличност им изтича, гражданите няма да могат да се възползват от този облекчителен режим и ще трябва да извадят нови документи, с които да пътуват в чужбина.
Екипността бе един от водещите компоненти в работата по изграждането на този нов процес, подчерта министър Цветанов. Той благодари на екипите от Министерството на външните работи, които бяха ангажирани с оглед изчистване на механизма на този процес за българските граждани, които живеят и работят зад граница.