Нова граница с Гърция догодина

parvanovНова граница ще има България с Гърция след няколко месеца. Очаква се ГКПП Кърджали-Комотини-Маказа да бъде открит през 2010 г. Това съобщи президентът Георги Първанов след среща с гръцкия си колега Каролос Папуляс. Държавният глава и съпругата му Зорка пристигнаха вчера на визита в Атина. В разговор на четири очи двамата президенти са обсъдили по-бързото изграждане на още гранични пунктове, за да се улесни движението между двата народа. Първанов и Папуляс са обсъдили и по-бързия строеж на отсечката за пренос на газ Стара Загора-Димитровград-Комотини. Президентите са обърнали внимание и на големите енергийни проекти „Набуко“ и „Южен поток“. Сътрудничеството между двата народа е ползотворно и има още какво да се желае, коментира след срещата Папуляс. 
Президентът Първанов пък допълни, че двамата са разговаряли и за гръцката позиция за Македония и Косово. Работата между двете държави трябва да продължи и след смяна на правителствата, подчерта още държавният ни глава и веднага допълни, че Гърция е най-големият чужд инвеститор – стокообменът между двете държави се равнява на 2,4 млрд. евро. Освен това всяка година България и Гърция си разменят един милион туристи, допълни още президентът Първанов. 
По-късно в присъствието на държавните глави бе подписан меморандум за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата. Президентът Георги Първанов се срещна още и с председателя  на парламента Филипос Пецалникос, както и с лидера на Нова демокрация Костас Караманлис.

в-к Стандарт