Нова антибългарска публикация: БГ забила нож в гърба на Сърбия

surbiaВ сръбската преса се появи поредната статия срещу България. И този път тя е публикувана в официоза – вестник „Политика“. Статията е озаглавена „България отново ни заби нож в гърба“. БГНЕС публикува пълният текст от статията.

Сръбската делегация, която бе ръководена от посланика Душан Батакович смята, че България за кой ли път, както и много пъти досега в историята „ни заби нож в гърба“ със защитата си на отделянето на Косово пред Международния съд в Хага. В същото време Бразилия и Боливия се обявиха за спазването на международния ред, се казва в началото на публикацията. Батакович поздрави и благодари на бразилския и боливийския посланици в Холандия Хосе Медеироша и Роберт Сармиенту, които защитиха принципите на международното право и запазването на териториалната цялост и суверенитет на Сърбия. „Речите на бразилския и на боливийския посланици по време на четвъртия ден от дискусиите за едностранното провъзгласяване на независимостта на Косово пред 15-те съдии на Международния съд бе изключително професионално и те доказаха, че подкрепят международното право и авторитет на ООН“, смятат от сръбската делегация. По време на речите си представителите на Боливия и Бразилия оцениха, че едностранното провъзгласяване на независимостта на Косово е станало в нарушение на Международното право, както и това, че населението в Косово не е имало право на самоопределение и отделяне, защото подобно нещо имат право само бившите колонии, които са били под чужда окупация. Техните делегации защитиха позицията на Сърбия по отношение на Косово, че тази област е част от Сърбия и че с обявяването на независимостта е нарушена резолюция 1244 на СС на ООН. Според Бразилия и Боливия незаконното и едностранно обявяване на независимостта на Косово може да има тежки последствия в международните отношения, защото нарушава правото на териториалната цялост и суверенитет, които са ключови фактори за стабилността и международния ред.
По повод позицията на българския представител Златко Димитров, който подкрепи отделянето на Косово, сръбската делегация в Хага припомня, че той е бил част от екипа на международния посредник и специален пратеник за Косово Марти Ахтисаари, който „даде зелена светлина на властите в Прищина за обявяването на независимостта на Косово“, се казва още в публикацията. Сръбската делегация смята, че „за пореден път в историята т.нар. приятелски настроена България забива нож в гърба на Сърбия и дори нещо повече – Албания отстояваше по-малко антисръбска позиция от тази на Димитров“, който се опитал да докаже като нелегитимни позициите на сръбската страна и отделните интерпретации по време на предишните дискусии в съда, които са били в полза на Сърбия. Сръбската делегация очаква най-голяма подкрепа от страна на Китай, Русия, Испания, Кипър и Румъния. Заседанията в Международния съд ще продължат десет дни.
БГНЕС припомня, че това е поредната антибългарска публикация в съседна Сърбия през изминалите няколко месеца. Косово обяви независимост на 17 февруари миналата година след като в продължение на дълги години не се стигна до споразумение между властите в Прищина и Белград. По време на войната в Косово /1997-1999г./ сръбската армия и полиция извършиха тежки престъпления и бяха избити хиляди етнически албанци. До момента 63 страни по света признаха независимостта на Косово, включително и България. Бившата сръбска провинция е населена с над 90 на сто етнически албанци. /БГНЕС

На снимката са представителите на сръбската делегация на заседанията на Международния съд в Хага /от ляво на дясно/: Чедомир Радойкович, министърът на външните работи Вук Йеремич и Душан Батакович.