НИМХ: В Североизточна България ще има снежни виелици и образуване на преспи

sniag2София. Рано тази сутрин в Северна България температурите са между минус 7 и минус 2°, вали сняг. Най-дебела е снежната покривка в Ново село – 32 см. Във Видин 23 см, Враца – 15 см, Монтана -12 см, Оряхово – 11 см, Шумен и Ловеч – 10 см. В останалите райони от Северна България към 5 часа тази сутрин снежната покривка е все още под 10 см, съобщиха за Агенция „Фокус”от Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките (БАН). 
В София снежната покривка е 8 см, температурата 0°.
В крайните югозападни райони, в Кюстендилско и в Югоизточна България вали дъжд. Там температурите са положителни – до около 7°. 
В планините също вали сняг. Снежната покривка на Ботев е 21 см, на Мургаш 24 см, на Черни връх – 44 см, на Рожен – 22 см. Духа предимно силен вятър, от югозапад – около 12-14 м /сек, а на Мусала вятърът е 24 м/сек, което е около 86 км/час. Напълно неподходящо време за туризъм.
Днес времето у нас ще се определя от преминаващ през Балканския полуостров средиземноморски циклон. В по-голямата част от страната ще вали сняг, само в крайните югозападни и в югоизточните райони – дъжд, но до вечерта и там дъждът ще премине в сняг. Главно в Североизточна България ще има снежни виелици и образуване на преспи. Вятърът ще се ориентира от северозапад, в източните райони от север, ще се усили и с него в страната ще нахлува студен въздух. Дневните температури в Северна България няма да се различават съществено от сутрешните и към 14 часа ще са между минус 6 и минус 4°, а в Южна ще са все още положителни – предимно между 1 и 6°, но до края на деня и там ще застудее, а от запад валежите ще започнат да спират и облачността да се разкъсва. 
Над Черноморието ще е облачно и ще вали – по северното крайбрежие сняг, а по южното отначало дъжд, който до края на деня ще премине в сняг. Ще духа силен северен-северозападен вятър, с който ще нахлува студен въздух. Към 14 часа температурите в повечето райони е са малко под нулата, само в крайните южни все още ще има положителни – до 2-4 градуса, но до края на денонощието и там ще застудее. Температурата на морска вода е 7°-9°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. 
В планините ще е облачно, мъгливо и със снеговалежи. Ще духа силен, по откритите части и бурен вятър отначало от югозапад, но след обяд от запад-северозапад. По високопланинските проходи ще се образуват преспи и навявания. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 6°, на 2000 метра – около минус 9°. 
Над почти целия континент ще бъде студено, облачно и с валежи от сняг. Дъжд ще превалява в южните и централни райони на Пиренейския полуостров, а дъжд и сняг във Великобритания и крайната южна част на Европейска Русия. Разкъсвания на облачността ще има в южните райони на Скандинавския полуостров, централната част на Европейска Русия, както и над Италия, но на Апенините ще превали дъжд. Над Балканския полуостров ще бъде облачно с валежи от сняг, в южните райони от дъжд. През деня от северозапад снеговалежът ще започне да спира. 
В събота, след временно намаление на облачността, тя отново ще се увеличи и в западните райони ще завали сняг. Минимални температури между минус 5 и минус 10°, максимални – предимно между минус 2 и 3. В неделя ще вали в цялата страна – предимно сняг, в югоизточните райони и по Черноморието – дъжд; валежите ще са интензивни, възможни са поледици. Ще духа умерен вятър, отначало от югоизток, по-късно от север. Минималните температури ще се повишат. В понеделник валежите ще спрат, облачността ще се разкъса, вятърът ще отслабне. Минималните температури ще са между минус 7 и минус 12°, максималните в повечето места – между минус 4 и 1. Във вторник и сряда ще има разкъсана облачност, предимно значителна. В низините видимостта ще е намалена. Ще започне повишение на температурите. Информацията е на дежурния синоптик Анастасия Стойчева в НИМХ-БАН./агенция „Фокус“/