Николай Младенов: Трябва да има гаранции за това, че иранската ядрена програма е за мирни цели

„За България – страна, която e не само член на ЕС и НАТО, но е и географски близо до Иран – е важно да се преодолeят всички съмнения относно мирния характер на иранската ядрена програма”, това каза външният министър Николай Младенов на своя ирански колега Манушер Мотаки при срещата им днес в София. Двамата министри обсъдиха подписаното споразумение между Иран, Турция и Бразилия, като българската страна призова Иран към незабавно спиране на обогатяването на уран, пълно сътрудничество с Международната агенция за атомна енергия, спазване на резолюциите на Съвета за Сигурност на ООН за намиране на приемливо решение. Министър Младенов също подчерта, че определени действия на властите в Иран срещу опозицията будят притеснение не само в България, но и в много други страни.

Николай Младенов отбеляза, че отношенията между двете страни са традиционно добри и че се надява скоро да бъде сключен договор за правна помощ между Иран и България.

Иранският външен министър Манушер Мотаки посети България като представител на страна-секторен партньор в Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество – за участие в 22 среща на Съвета на министрите на ЧИС.