Николай Младенов: ПРО може да възвърне убеждението на гражданите на Европа, че НАТО се грижи за тяхната сигурност

Изграждането на противоракетен щит, който да покрива всички европейски държави, може да възвърне доверието на гражданите към НАТО и да ги убеди, че организацията не се занимава само с операции на другия край на света, а реално се грижи за сигурността им. Това каза министърът на външните работи Николай Младенов по време на участието си в Брюкселския форум днес. Министър Младенов беше част от панела „Бъдещето на НАТО в един непредсказуем и глобализиращ се свят”, заедно с бившият американски държавен секретар Мадлин Олбрайт -ръководител на експертния екип по новата Стратегическа концепция на НАТО и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

По време на изказването си министър Младенов разви и тезата, че разговорите по новата Стратегическа концепция на НАТО не трябва да се съсредоточават само върху Член 5 от Договора за НАТО, но и върху Член 4, който се занимава с политическите консултации между страните по превенция на заплахите.

При откриването на панела за бъдещето на НАТО генералният секретар на организацията Андерс Фог Расмусен заяви, че ПРО трябва да бъде изградена, защото Иран вече разполага с ракети, които могат да достигнат до държави членки на НАТО като Гърция, Турция, Румъния и България. Той предлага новата противоракетна отбрана за включва и Русия. Според Расмусен това ще внесе динамика в отношенията с Русия, защото в новата система, Русия и НАТО ще трябва да споделят технологии, информация и разходи. „Като защитим нашия континент от тероризма и оръжията за масово унищожение заедно с Русия, ще постигнем мечтата за една обединена, свободна и мирна Европа”, каза генералният секретар на НАТО Расмусен.