Не съществува дом или офис без прах

Ситуация, позната на всички: не успяваш да изчистиш дома до блясък и на полираната мебел се вижда нов слой прах. Необходимо е, да се подчертае това, че неизвестно откъде тя се събира и как се загнездва в нашите домове. Толова прах че понякога Ви идва да извикате камион за извозване на мебели, и боклуци да очисти почти цялото жилище от натрупаните мебели. Има и вариант да си наемете домашна помощница за чисти прахта всеки ден или през ден.

На този въпрос са се пробвали да си отговорят много хора. Накрая специалистите са установили, че през деня на квадратен метър се пада от 0,27 до 173 мг., прах. Несъмнено, трябва да отбележим, че за година на всеки квадратен метър натрупва до килограм прах. Трябва да подчертаем, че най-високо запрашаване се отчита в домовете старо строителство. Само по себе си се разбира, че в жилищни помещения без килими и пътеки се натрупва в два пъти повече прах, отколкото в постлани подове. И това е логично: килима се явява типичен прахо-контейнер. Без него, прахът се наслагва и се понася из въздуха, когато се движим. И още нещо интересно, което се наблюдава: в домовете намиращи се в селски местности са „богати“ на прах, отколкото в  града. Но, нейният състав е безопасно : там в прахоляка има много калций във вид на малки песъчинки. Известно е, това, че най-не прашно се оказват крайградските райони. Как да не е странно, като и у тях има свои „красоти“.

Извънградската запрашеност има високо съдържание на частици от кадмий и олово: това се дължи на промишлените предприятия и различните транспортни пътища отиващи към града. Да не пропускаме, повишеното съдържание на кадмий открит в домовете на пушачите. Общият списък с откритите прахови частици прилича на таблицата на Менделеев: калий и желязо, литий и магнезий, мед и манган, никел и натрий, олово и стронций, фосфор, хром и даже отровен арсен. Някои от тези елементи е много токсичен, но едва ли е в състояние да представлява опасност за вашето здраве поради ниската си концентрация. Ситуация е такава, че без професионално почистване на дома, няма как да минете.