Не е типично да бъде отвлечен кораб толкова далече от брега

Отвлеченият снощи кораб „Ейшън Глори“ е пътувал от Индийския океан през Аденския залив към Европа. На борда му е имало 8 български моряци, потвърди пред БГНЕС говорителят на МВнР Драговест Горанов.

Той обясни, че нетипичното в случая е, че корабът е отвлечен толкова далече от брега, а отвличанията обикновено се осъществяват по-близо. Горанов уточни, че ще минат поне 2-3 дни, докато корабът акостира, а едва след ще започнат преговори. Междувременно похитителите на другия отвлечен кораб „Сейнт Джеймс Парк“ са позволили на моряците да се свържат с близките си. Целият екипаж е здрав, очакват започването на преговорите, каза Горанов.
Отвличанията продължават, отбеляза говорителят на МВнР. България трябва да вземе мерки, призова Драговест Горанов. Според него един от начините за решение на проблема с пиратството е да се подпомагат бедните държави като Сомалия. Горанов посочи, че военната сила не е сред най-ефективните начини за борба с пиратството ако няма „грижа за хората“.
Капитан Продан Раданов, управител на фирмата „Зодиак“ във Варна съобщи по-рано днес пред БНР, че е отвлечен нов кораб с български моряци на борда. Снощи около 21,30 часа българско време на 620 мили от брега отново от сомалийски пирати е бил отвлечен 13 000-тонният автомобиловоз „Ейшън Глори“, отново менажиран от фирмата „Зодиак“. Корабът е с 25 – членен екипаж, 8 българи има на борда. Четири или пет са варненци, капитанът също е от Варна. Капитан Раданов е казал, че засега повече подробности не могат да бъдат съобщени, а що се отнася до вече отвлечения танкер „Сейнт Джеймс Парк“, руският капитан Виктор Кривенко се е обадил на семейството си, че всички са добре, имат вода и храна, пиратите се отнасяли добре с тях. Преговорите за неговото освобождаване все още не са започнали. Танкерът е на котва на източното крайбрежие на Сомалия. /БГНЕС