Не бъдете роб на дрехите

Гоненето на модата е начин на живот, при това прекалено изтощителен и изискващ огромни харчове.

Тоалетите са в състояние да ни доставят море от удоволствия и дори да ни направят щастливи, само че трябва правилно да ползваме гардероба си и да не изпадаме в зависимост от него.

Нямаш какво да облечеш?

Пристъп на такава истерия периодично обхваща всяка от нас, въпреки че вратите на гардеробите ни едва се затварят. Проблемът е, че повечето жени не умеят грамотно да ползват онова, което имат в наличност, и вместо да се отнасят към гардероба си творчески и да си създават нови, свежи и оригинални “образи”, хукват презглава да купуват други неща.

Съвсем неотдавна на Запад се роди нова професия – fashion psychologist (психолог по модата). Те помагат на своите клиентки, повечето от които жени, чувстващи се твърде близки със своите гардероби, да започнат да творят на базата на това, което вече имат. Всяка от нас е забелязала, че определена част от тоалета може да изглежда по различен начин. В съчетание с едно нещо може да изглежда скучна, а с друго – направо фантастично! Но изборът на “контекста” на дрехата е тънка работа и именно там може да ви помогне добрият психолог.

Модният контекст

Най-напред да обясним какво е това. Правилното комбиниране на дрехите според психолозите в модата трябва да предизвиква усещане за щастие. Представете си момиче в суперкъса пола и лъскави модерни обувки, тип балетки. Това бие на очи, не може да не се обърнеш да я разгледаш, но е съвсем обикновено, в него не е вложена никаква фантазия, няма я дозата чар. Но същите обувки, но с рокля туника или свободна падаща пола, пристегната в талията с широк кожен колан, ще се превърнат в нещо свежо, смело и оригинално. А минижупът, но с тежки ботуши, ще изглежда по-привлекателно. Ако с джинсова или кожена пола облечете фланелка или пуловер за някоя прохладна лятна вечер, това е удобно, ще ви защити от вятъра, но е нещо обикновено и доста тъжно. Но сако от груба джинсова материя или кожа върху тънко потниче с презрамки стои направо зашеметяващо. Или сандали, които се състоят от няколко ремъчета, украсени със стъкълца, в съчетание с вечерна рокля, са нещо стилно, но банално, без чар. Същите сандалки, но с навити до коленете протрити джинси е стилен и секситоалет.

Разкош и шик

По тази причина съчетанието “тежко долнище – леко горнище” и обратното (палто със сандали, деколте и палто през зимата; кожа и шифон, джинси и органза през лятото) от всички дизайнери се смятат за символи на разкош и шик. Разкошен е един тоалет, когато няма практическа, а само естетическа страна. Неслучайно водещите модни списания са обединиха около това, че снимките на летните колекции е добре да се правят на място, което не е толкова топло – например в Милано, Ню Йорк или Париж, а на фона на някое прохладно небесносиньо езеро, където е много удобно да се демонстрират модните съчетания на сабо, бански, кожена яка от чинчила, лятна рокля в съчетание с грубо мъжко сако и зашеметяващо високи ботуши.

Многообразните “миксове” са като букети от обикновени, немного скъпи вещи, които дават неограничен простор за творчество и свободен избор. При това никой не може да ти забранява да използваш вещите по прякото им предназначение – сакото и пуловера, за да те топлят, а елегантната рокля и високите обувки, за да си зашеметяваща в празничната вечер. Просто когато ти стане скучно и настъпи моментът на “няма какво да облека”, експериментирай! През лятото сложи дебел пуловер с прозрачна ефирна пола и сандали за вечерта или лека светла минипола със стилни памучни ботуши през деня. Разбира се, не когато навън е 30 градуса жега, но ако на улицата е леко хладно, можеш да обуеш меките стилни ботуши. Напълно уместни са високите ботуши с остро токче от перфорирана като дантела кожа; джинсовите ботуши тип “казашки”; боти или ботуши чорапи от атлас и т.н. Предпочитаният цвят е яркочервено, наситено зелено, карамелено жълто, ярко оранжево. Дрехите към тях трябва да са контрастни, например жълта рокля и червени ботуши. Между другото най-оригиналните решения можеш да измислиш сама, защото най-добре познаваш собствения си гардероб, а и вероятно не ти липсва фантазия.

Грамотното комбиниране на тежко с леко, непринуденото “смесване на сезоните” е тайният код, който доказва твоята оригиналност и шик. Такъв стил показва, че собственичката на тези дрехи не тича сутрин след автобусите, закъснявайки за работа, и не смята за необходимо да обяснява на бабите от спирката, че е обула джинсови ботуши не защото си е забравила сандалите. Това е стил, скъпи баби, стил! И ако той ти е близък на душата, значи си доволна и щастлива, уверена в себе си при всякакъв климат и всякакъв начин на живот.

Модаджийката в магазина

Психолозите в модата помагат и на хора, които са изпаднали в болезнена зависимост от модната индустрия. Не е трудно да се досетим, че техни пациенти са предимно жени. Дамите се лекуват по специална методика, с помощта на упражнения и таблица за самоконтрол. Така те проследяват състоянието си и предусещат спадовете и пиковите моменти в неконтролируемата шопингзависимост. Тези жени се мятат между безумното пазаруване и самобичуването и разкаянието за поредната безсмислена покупка. Много от тях предпочитат не да се борят със зависимостта си сами, а да се подложат на лечение в стационар. За тях има специални болници, където общуват с психолози. Но с особено търсене се ползва пособието, което помага на жертвите самостоятелно да проверят и да се опитат да се освободят от зависимостта си от модата. Това помагало представлява таблица на стиловете и необикновените съчетания, която позволява на жената да удовлетвори потребността си от нещо ново с помощта на наличното съдържание на гардероба си. /БЛИЦ