Нещата, които всеки трябва да направи поне веднъж в живота си

Нещата, които всеки трябва да направи поне веднъж в живота си – мечта или реалност!?

Съществува история или по – скоро предание, че всеки човек трябва да направи определени неща през живота си, за да приеме, че е живял пълноценно. В зависимост от социо – културната среда, в която се намира дадения индивид, народните традиции и разбирания тези неща се менят и не са константни. Различните схващания са много, затова нека видим какво препоръчват експертите. Часът на BBC, предвид авторитета на самата телевизия, бива една  представителна извадка точно по въпроса, който сега ще разгледаме.

Радост от живота

Топ 50 от „Часът на BBC” представлява една наистина интересна извадка за това, какво би трябвало да направи човек, базирана на интересите и изградена напълно от читателски мнения, като резултата е наистина изумителен. Класацията включва (започваме от зад напред) интересни занимания като наблюдение на Северното сияние полярни мечки, тигри, кит, горили в тяхната естествена среда, плуване с акули и делфини. Зрителите на предаването определят още като част от Топ 50 катерене по глетчър, полет с летателно средство над вулкан, изкачване на връх Еверест, посещение на каубойско ранчо, на Великата китайска стена, места като Лас Вегас, Килиманджаро, Дисниленд, полет с Конкорд, скок с парашут, екстремно спускане, бънджи скокове, както и пътуване с различни превозни средства на определени интересни места и редица други.

Други класации пък препоръчват ставането на доброволец в някоя международна организация, посещаване на страна от третия свят, писането на книга например, да се научите да танцувате валс,  наблюдаването на изстрелването на космическа совалка, участието в публиката на някое известно ТВ шоу, писането на „фен“ писмо до любим актьор/актриса, пускането на писмо в бутилка. Към всичко това могат да бъдат включени и екзотични преживявания като пеенето на песен пред публика, пътуването по Транссибирската железопътна линия, гмуркане с водолазен костюм в Големия бариерен риф, посещение на Йерусалим, пътуване със сал, къпане във водите на водопад, яздене на кон, посещение на Червения площад в Москва, на Ниагарския водопад, на Египетските пирамиди, и редица други природни или исторически забележителности.

Други класации отиват и малко по – далеч, независимо от социалното положение, възрастта и разбиранията, да речем почерпка на целия бар, инвестиране в бизнес мечта, правенето на спонтанна татуировка, прекарването на нощ в къща, за която се твърди, че е обитавана от духове, неочакван и скъп подарък на тъщата, без да има повод за това, изхвърлянето на всички стари и непотребни мебели от жилището в което живеете и подмяната им с нови такива, рисуването на икона или автопортрет, спане под звездите, посещение на карнавала в Рио де Жанейро, влизане в книгата на рекордите на Гинес, пиенето на Пиня Колада по време на залеза в Сан Хуан, Пуерто Рико, подаряването на букет червени рози на някоя непозната дама без повод.

За по – спокойните и уравновесени хора част от действията препоръчвани като неща, които непременно трябва да направим включват дегустацията на вино, изработката на мартеница по стар български обичай, посещение на Националния Исторически Музей, на Лувъра, засаждането на дърво или отглеждането на поне едно цвете, спане на открито под звездите, това да направите дарение на някоя организация, ходене на риболов, возене на гондола във Венеция, създаване на родословно дърво на фамилията ви, предизвикателство но факт – да приемете себе си такива, каквито сте, да отгледате градина, да играете шах с някой шампион, да правите по едно добро дело всеки ден, да изчистите дворното място пред блока, без да се организирате заедно със съседите си, да четете книга цял ден, без да правите нищо друго, или пък да си отделите време да изгледате филмите от топ 100 на IMDB, да посетите новогодишния празничен концерт на Виенската филхармония, да дарите средства за безплатен обяд на обществена кухня и много много други.

Разбира се всички тези действия и места са свързани с подготовка, време, разходи, планировка и ако не можем да изпълним всичко от горепосоченото, то със сигурност можем да се замислим, да направим наш списък според нашите желания и интереси и да започнем постепенно да отмятаме това, което сме направили, а защо не и да го допълваме с нови занимания.