Нефтохим спира работа за месец

neftohimЛУКОЙЛ ще затвори нефтопреработвателния си завод в България за месец през февруари 2010 г., информира „Ведомости“. Някои нефтохимически инсталации на рафинерията в Бургас с капацитет от 142 хил. барела на денонощие щели да бъдат временно спрени поради липса на суровина. По-голяма част от инсталациите ще се пуснат в експлоатация в началото на март, съобщи за вестника източник, запознат със ситуацията. От бургаската рафинерия отказаха коментар за вестник „Стандарт“ с мотивите, че днес ще има официален коментар от централата на ЛУКОЙЛ в Москва.
„Заводът ще спре да работи напълно през февруари. Много от инсталациите няма да бъдат ремонтирани, те ще спрат поради липса на суровина“, посочи източникът пред „Ведомости“. Една от трите инсталации за дестилация на петрол ще спре да работи на 15 януари за ежегодна профилактика с продължителност 50 дни, другите две ще бъдат спрени през февруари и ще започнат да функционират в следния ред – едната в началото на март, другата в началото на юни.
От „Ведомости“ също са потърсили за коментар и представители от „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД, откъдето са отказали коментар по въпроса.

в-к Стандарт