Неучебен ден в Стара Загора заради обгазяването с азотен диоксид

Заради превишение на прага на азотен диоксид над Стара Загора днес училищата, детските градини и детските ясли в града ще останат затворени. Превантивната мярка беше разпоредена от областния управител Йордан Николов късно снощи.

На гражданите на Стара Загора се препоръчва при обявяване на алармен праг да не напускат жилищните и работни помещения, като се затворят плътно прозорците на стаите, да се избягва физическа дейност на открито, особено на чувствителните групи от населението – деца, възрастни и хора с астма и хронични белодробни заболявания.

Нормалните стойности на азотен диоксид са 210 микрограма на кубически метър въздух, а аларменият праг е – 400 микрограма на кубически метър въздух.

В момента стойностите на азотния диоксид в Стара Загора са под алармения праг, но са над нормалните стойности, обясни Йордан Николов. По думите му липсата на вятър и автомобилният трафик са причина за обгазяването в града, както и че мощната температурна инерция задържа газовете във въздуха.

Според синоптиците инверсията, която задържа високата концентрация на азотен диосксид, през деня ще се разруши./DARIK news/