Неутрализирана е организирана престъпна група, занимавала се с производство и разпространение на неистински български банкноти

Най-важното днес за България е, че доверието на Европол в нашата правоохранителна система е още едно потвърждение за правилната посока, по която вървим, заяви министър Цветан Цветанов минути след проведените разговори с директора на Европол Роб Уейнрайт. Той обясни, че от 1 януари 2010г. Европол стана Агенция към Европейската комисия, а нейната роля е изключително важна при координацията и взаимодействието на правоохранителните служби на страните от ЕС.
На съвместната пресконференция двамата изразиха задоволство от постигнатите резултати в общите усилия в борбата с организираната престъпност. В лицето на България ние имаме един много важен регионален партньор, посочи директорът на Европол. Изключително впечатлен съм от оперативните резултати, които постигнаха българските полицейски органи през последната година. България, съвместно с Еврпол, е инициирала около 150 операции срещу водещи организирани престъпни групи и лица. Това доведе до арести на основни фигури в организираната престъпност, до залавянето на нелегални наркотици и разбиването на престъпни групи, които се занимаваха със скимиране.
Г-н Уейнрайт посочи, че в последния доклад европейската комисия приветства отдадеността  на българското правителство и твърдата воля за борба с организираната престъпност. Същевременно се отбелязва, че са необходими още нови усилилия в противодействието срещу престъпността. Това, което България прави в момента може да послужи като модел за региона, посочи директорът на Европол и категорично потвърди, че агенцията твърдо стои зад страната ни в нейните усилия в борба с организирана престъпност. Директорът на Европол изрази и съвместното послание, че заедно ще работим, за да гарантираме сигурността на гражданите на ЕС.

Практическо изражение  на оперативното взаимодействие между Европол и българските правоохранителни органи са резултатите по текущи разследвания на измами с банкови карти. След анализ на Европол бяха идентифицирани и установени няколко организирани престъпни групи, ангажирани с тази престъпна дейност, които бяха неутрализирани чрез операция „Лавина”( Avalanchе).

През ноември 2009 г. операция „Лавина” стартира с участието на България, Австрия, Полша и Европол. При специализирана полицейска операция са претърсени адреси на територията на Пловдив, Ямбол, Бургас, Пазарджик, Хасково и Айтос. Иззети са множество материали и инструменти за изработване на скимиращи устройства, както и голямо количество микроелектроника и компютърни конфигурации, ползвани за производството на скимиращи устройства и „бели” пластики. На територията на България са задържани общо 6-ма,, а в Полша – 4-ма български граждани.
През февруари 2010 съвместно с Европол и засегнатите държави Германия, Гърция, Полша, Ирландия бяха предприети поетапни действия за пресичане на дейността на организирана престъпна група на територията на България и Германия. Първата фаза бе насочена към неутрализиране група от 7 български граждани от региона на гр. Плевен и София, скимирали данни от банкови карти на територията на няколко европейски държави, най-засегната от които е Германия. В резултат на успешната координация с Германия, в гр. Гьопинген бяха арестувани 3-ма, в България – -3-ма, като продължава издирването на 1 от организаторите. Иззети са 4 преносими компютъра, 5. компютърни конфигурации, 26 флаш памети, 26  карти с магнитна лента на различни издатели, 31 магнитни носителя; GPS навигация за автомобил, 2 мобилни телефона; огнестрелно оръжие.
Следващата фаза бе свързана с пресичане дейността на престъпна група от  още 4 -ма от района на София, организирали трансграничен канал за скимиране на банкови карти, пренос на информация и източване на изготвените дубликати. При обиските и претърсванията на жилищата им са иззети 348 карти с магнитни ленти; 21 оптични носители-дискове с надпис “VISA”; 11 флаш памети; 15  мобилни телефонни апарата; 11  преносими компютъра и др.
В началото на март 2010 г. във Варна след интензивен информационен обмен с Европол и Гърция, бе проведена специализирана полицейска операция по пресичане дейността на група от 10 български граждани, извършвали скимиране, изготвяне на фалшиви банкови карти и незаконни тегления на територията на Гърция. Извършени са обиски и претърсвания на 8 жилища и 2 автомобила, като са иззети 6  преносими компютъра, 3 компютърни конфигурации, скимиращо устройство, заготовки за скимери, 53 карти с магнитни ленти, 27 мобилни телефонни апарати, 4 газови пистолети и др.