Неутрализирана е организирана престъпна група, занимавала се с производство и разпространение на неистински български банкноти

Операцията на служителите на ГДБОП е проведена под ръководството на заместник градския прокурор Роман Василев

Петчленната организирана престъпна група е задържана при мащабната полицейска операция, проведена на 6 и 7 април на територията на София и Ловеч. В нея са участвали служители на ГДБОП, колегите им от Ловеч и служители на СДВР. Акцията е наблюдавана и ръководена лично от заместник градския прокурор Роман Василев.
Тя стартирала на 6 април, когато във фризьорски салон на територията на столицата са задържани 37-годишната Р.С. и В.М. /32 г./. При обиск в салона, в който дамата работела, били намерени и иззети неистински 50-левови банкноти на стойност 2500 лева. Било изяснено, че тя изпълнявала ролята на дилър на фалшификатите, които й доставял В.М. от Луковит.
Последвали процесуално-следствени действия на три адреса в столицата. Един от тях – наета гарсониера в центъра на София, бил приспособен за своеобразна печатница на неистинските български банкноти. Когато спецполицаите атакували адреса, те заварили и задържали в момент на производство другите трима от веригата – М.И. /33 г./- криминално проявен, Ц.Л. /31 г./ и неговия връстник Л.Л. – всичките от Луковит. Печатницата била оборудвана с 5 принтера, преса за топъл пречат за поставяне на холограмна лента, компютърни конфигурации, предпечат, мастила, оцветители и голямо количество хартия, върху която били отпечатвани банкнотите. Там антимафиотите открили раница, в която наредени в пачки били подготвени вече за разпространение банкноти с номинал 20 лева на стойност над 50 000. В различен етап на изработка те иззели други фалшиви банкноти с номинал 50 лева, а тяхното количество надхвърляло 45 000 лева. В хода на операцията са извършени обиски и изземвания от домовете на четиримата жители на Луковит.
Членовете на организираната престъпна група са задържани за 24 часа, по случая е заведено досъдебно производство. Служителите на ГДБОП, заедно със Софийска градска прокуратура, продължават работа по документирането на случая.