Неутрализирана е група, разпространявала наркотици в Шуменско

Трима, сред които и ръководителят на групата, са задържани под стража

Антимафиоти и служители на РУМВР-Шумен задържаха членове на организирана престъпна група за разпространяване на наркотици. Преди да пристъпят към конкретни действия, разследващите екипи от ноември следили и наблюдавали групата. При предприетата в петък акция, в момент на пренасяне на наркотично вещество в квартал “Тракия” в областния град е задържан 27–годишен таксиметров водач. След него, полицаите задържали и лидера на групата – шуменеца Н.К./34г./, познат на полицията. В хода на проведените процесуално следствени действия са извършени 6 обиска – иззети са над 1,3  кг тревиста маса, реагирала на марихуана и над 50 дози амфетамин. В търсенето на дрогата участвало и полицейското куче Берто, специално обучено за търсене на наркотици. Точно то отвело полицаите до избеното помещение на жилищния блок, където живее Н.К. и там е намерена по-голямата част от канабиса. В същото жилище на ул. “Северна” е открит газов пистолет, преправен в бойно оръжие. За тартора на групата е установено, че заплашвал хората си, като им е налагал глоби при неотчитане на парите от оборота. Полицаите изяснили още, че някои от подчинените му по веригата на разпространението, били готови да му предоставят лични вещи /компютри и мобилни телефони/, а един дори му дал пари за да прекрати заплахите.
В хода на полицейските действия в районното управление са доведени общо 18 съпричастни към разпространяването на наркотици, като петима от тях са задържани за 24 часа. В неделя, с  решения на съда мерки за неотклонение “задържане под стража” са наложени на лидера Н.К., на 18-годишния А.Й. и на К.К./20г./. На 23-годишния З.М. е наложена мярка “подписка” и ограничение по ЗБЛД за напускане на страната.
Всички процесуално следствени действия са проведени под ръководството на Окръжна прокуратура. Работата по образуваното досъдебно производство по чл. 321 и чл. 354 А от НК продължава. Работата по досъдебното производство продължава и като обвиняеми вероятно ще бъдат привлечени и други съпричастни.