НЕМСКАТА ИКОНОМИКА ОТБЕЛЯЗВА НАЙ-СИЛЕН РАСТЕЖ ОТ ГОДИНА И ПОЛОВИНА

Euro_banknotesГермания преодоля най-тежката криза от съществуването на федералната република. През третото тримесечие икономическият продукт е нараснал с 0,7%, което е най-силният растеж от началото на 2008 г. Решаващи за икономиката се оказаха инвестициите, съобщава „Шпигел Онлайн“.

Увеличените инвестиции донесоха прираст на немската икономика през третото тримесечие. БВП е нараснал от юли до септември с 0,7%. С това федералната статистическа служба потвърди прогнозата от средата на ноември. Този плюс е най-високата стойност на икономиката от началото на 2008 г.

Слабата покачваща се тенденция от второто тримесечие с плюс от 0,4% продължава. Така най-тежката рецесия от началото на федералната република е окончателно преодоляна. Немската икономика ще продължи да се възстановява през зимата, казват експертите.

Развитието на икономиката през третото тримесечие било подкрепено преди всичко от инвестициите. В строителството било инвестирано 1,5% повече отколкото през тримесечието преди това, в съоръжения – 0,8% повече. Положителни импулси дошли също така от износа на стоки, кото са нараснали с 4,9% спрямо предишното тримесечие. Вносът също е нараснал с 6,5%.

Икономисти от Комерцбанк и Ситибанк очакват за четвъртото тримесечие нов икономически растеж от 0,8%. Специалисти предупреждават обаче за проблемите на нарастващата безработица. „Ако икономиката нарасне само с 1,5% през 2010 г., както беше прогнозирано, фирмите няма как да избегнат съкращенията“.