Незаконен обект за изваряване на ракия

rakiyaПореден незаконен обект за изваряване на ракия разкриха митнически служители в село Звездица, община Омуртаг.
На 17 ноември митнически служители от митническите мобилни групи и отдел ОМАК към Митница Русе проверили обект, намиращ се в землището на село Звездица, в близост до пътя за Ябланово.
В хода на проверката било установено, че обектът разполага с три казана, два от които функционирали към онзи момент. Неработещият казан бил с вместимост 100 литра, а другите два с вместимост съответно 250 и 350 литра. Общият обем на инсталацията е 700 литра, а двата големи казана представлявали нови дестилатори от така наречения „тарелков тип“.
На мястото били клиент и отговорникът на обекта, за който се оказало, че е нает на работа без трудов договор.
След като пристигнал и 54-годишният собственик, местен жител, станало ясно, че обектът не е регистриран като специализиран малък обект за дестилиране според изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове. Собственикът не е могъл да представи и документи за закупуване на дестилаторите. По неговите думи обектът работел от август тази година. Сградата, състоящата се от две помещения и използвана като дестилерия, е построена от него върху взета под аренда общинска земя и нямала Акт 16. Таксата за изваряване била 25 лева, срещу което не се издавали никакви документи. В момента на проверката в обекта са открити около 20 литра ракия, които са задържани.
Според сега действащия Закон за акцизите и данъчните складове собственикът на незаконния казан подлежи на санкция в размер до 3000 лева, а трите дестилатори ще бъдат отнети в полза на държавата.rakii, казан за ракия