Невен, джунджуля — Calendula officinalis L. Сем. Сложноцветни — Compositae

Разпространение. Средиземноморско растение. У нас се култивира главно като градинско цвете.

Описание. Едногодишно, светлозелено тревисто растение с право или разклонено, високо до 50 см обло стъбло. Коренът е вретеновиден и разклонен. Листата са мъхести, последователни. Долните са едри, лопатовидни, а горните — ланцетовидни и се­дящи. На върха на стъблото са цветните кошнички с жълто оран­жев цвят, разположени поединично.

Периферните цветчета са езичести и женски, а вътрешните са двуполови или мъжки с 5 тичинки. Плодът е хвърчилка. Медонос­но растение.

Използуваема част. Цветовете и надземната част на растението, брани през време на цъфтежа, юли—август. Сушат се на сянка или в сушилня до 40°С. Изсушената билка е с жълтооран-жеви цветове и зелена надземна част. Има слаба характерна ми­ризма и нагарчащ вкус. Допустима влажност 13%. Опакова се в бали. Запазва се в сенчесто и проветриво помещение.

Химичен състав. Цветовете съдържат каротиноидите каротин, ликопин, виолаксантин, рубиксантин, неоликопин, ци-троксантин, флавохром, флавоксанатин, хризантемаксантин, ете­рично масло, смоли, слуз, плодови киселини, малко количество ал­калоиди, фитонциди и др. Стръковете съдържат горчивото веще­ство календен, тритерпените арнидиол и фарадиол, дъбилни веще­ства и др. В корените е намерен инулин, а в семената — мазнини и алкалоиди.

Лечебно действие и приложение. Подпомага за­растването на раните и прорастването на нова тъкан. Действува противовъзпалително, нервоуспокоително и противомикробно, по­нижава кръвното налягане и засилва работата на сърцето. Прилага се при различни видове наранявания и рани (травматични), стомашни язви, язви вследствие на разширени вени и склероза на съдовете, при сърдечни заболявания, пиорея, възпаление на венците.

В българската народна медицина невенът се употребява още при кръвно налягане, главоболие, болестни състояния в критич­ната възраст на жената, жълтеница, болести на далака, недоста­тъчна и болезнена менструация, за задържане при бременност, при кожна туберкулоза, възпаление на лимфните възли, рак на матката и гърдите, кожен рак и др.