НДСВ винаги най-яростно атакува скандалните замени на гори

В отворено писмо от ръководството на НДСВ, изпратено до медиите се казва, че „НДСВ споделя огромната тревога и притеснение на правителството за опасността страната ни да понесе сериозни глоби от Европейската комисия заради т.нар. замени на гори. Държим да припомним обаче, че именно НДСВ винаги е била най-яростният противник на скандалните случаи със замени – практика, заради която страната ни търпеше сериозни критики от Брюксел.
НДСВ внесе в 40-тото НС поредица законодателни инициативи срещу замените. Заради нашата твърда позиция по този въпрос често влизахме в остри полемики с останалите участници в тройната коалиция.

Първи по законодателен път подадохме тревожния сигнал и още през май 2008 г. Парламентарната група на НДСВ предложи промени в Закона за горите и в Закона за държавната собственост, които категорично ограничаваха замените. С тези законопроекти НДСВ целеше не само да се ограничат замените само и единствено до случаи, които са в обществен интерес. Ние също предложихме ясни правила, при които такива замени да се случват.

За съжаление, предложенията ни срещу замените бяха гласувани в последните месеци от работа на парламента през 2009 г. И сега трябва честно да си признаем, че коалиционните ни партньори от БСП и ДПС до последно не ни подкрепиха в битката за спиране на замените.

Държим да отбележим също, че министри на НДСВ никога не са управлявали ресори, свързани със замени на гори.

Всички тези факти ни карат да мислим, че името на НДСВ и на бившия лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски за пореден път и твърде емоционално се използват от премиера Бойко Борисов за неоснователни нападки както към личността на царя, така и към НДСВ./КРОСС/