НА 17 НОЕМВРИ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ БОЙКО БОРИСОВ ЩЕ ВРЪЧИ НА СКУЛПТОРА ПРОФ. КРУМ ДАМЯНОВ ДЪРЖАВНАТА НАГРАДА „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ”

novini, новиниНа 17 ноември, вторник, в 12.30 ч. министър-председателят Бойко Борисов ще връчи държавната награда „Св. Паисий Хилендарски” на нейния тазгодишен носител – проф. Крум Дамянов, за неговия изключителен принос за развитието на съвременната българска скулптура. Церемонията ще се проведе в Гранитната зала на Министерския съвет. В нея ще участва и министърът на културата Вежди Рашидов.
Изтъкнатият български скулптор проф. Крум Дамянов беше определен за носител на престижната награда от жури в състав: председател – Рангел Вълчанов – носител на наградата за 2008 г. и членове: Иван Павлов – председател на Съюза на българските филмови дейци; арх. Спиридон Ганев – председател на Съюза на архитектите в България; Христо Мутафчиев – председател на Съюза на артистите в България; Милен Вълков – председател на Съюза на българските журналисти; проф. Ивайло Мирчев – председател на Съюза на българските художници; Николай Петев – председател на Съюза на българските писатели; Велислав Заимов – председател на Съюза на българските композитори; проф. Маргарита Ваклинова – директор на Археологически институт с музей при БАН. Комисията разгледа и обсъди постъпилите в Министерството на културата предложения за присъждане на годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски” за 2009 г. и подготви мотивирано предложение до министъра на културата за твореца, на който ще се присъди наградата.
Проф. Крум Дамянов е роден на 31 август 1937 г. в Ракитово, Пазарджишко. През 1962 г. завършва Художествената академия, специалност „Декоративно-монументална скулптура” при проф. Любомир Далчев. В периода 1969-1994 г. е последователно: преподавател, доцент и професор към катедра „Рисуване и моделиране” в архитектурния факултет на Висшия институт за архитектура и строителство в София. От 1994 г. е професор към катедра „Скулптура” в Националната художествена академия. За големите му заслуги в областта на културата, науката и изкуството през 2008 г. е удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий” – първа степен.
Сред многобройните му реализирани проекти са: мемориалните ансамбли „Бранителите на Стара Загора” – 1977 г., „Създателите на Българската държава”, Шумен – 1981 г., „Асеневци”, Велико Търново – 1985 г.; монументите „Камбаните” /„Знаме на мира”/, София – 1978 г., „Часовниковата кула”, Хасково – 1983 г., „Софроний Врачански”, Враца – 1988 г. Негова кавалетна скулптура е притежание на галерии и частни колекции в Австрия, Белгия, България, Норвегия, Германия, САЩ, Франция, Холандия, Южна Корея.

Наградата „Св. Паисий Хилендарски” е учредена с Постановление на Министерски съвет от 28 юли 2000 г. и се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Предложения за нея могат да правят държавни органи и неправителствени организации, свързани с културата. Министърът на културата назначава комисия, която обсъжда всички постъпили кандидатури и подготвя аргументирано предложение за носителя на престижната награда до министъра на културата. Министър-председателят на Република България присъжда със заповед държавната награда „Св. Паисий Хилендарски” въз основа на мотивиран доклад на министъра на културата.

Носители на държавната награда „Св. Паисий Хилендарски” до момента са:

1. 2000 г. – проф. Вера Мутафчиева
2. 2001 г. – акад. Светлин Русев
3. 2002 г. – проф. Стефан Данаилов
4. 2003 г. – Йордан Радичков
5. 2004 г. – проф. Христо Христов
6. 2005 г. – арх. Богдан Томалевски
7. 2006 г. – Богомил Райнов
8. 2007 г. – Валери Петров
9. 2008 г. – Рангел Вълчанов.