На социалния форум в Бразилия осъдиха корпоративната алчност

Участниците в продължаващия втори ден Световен социален форум в бразилския град Порто Алегре, осъдиха „корпоративната алчност“, съобщи Асошиейтед прес. Според участници във форума на големите компании, които пострадаха сериозно от световната икономическа и финансова криза, не трябва да се позволи отново да поемат контрола върху природните ресурси и да продължат да замърсяват околната среда.

В Перу например редица международни и местни компании се опитват да получат лиценз за разработка на находища на злато, сребро и цинк, разположени на територии, традиционно обитавани от индиански племена, заявил за АП Карлос Кандиоти, лидер на групировка, бореща се с развитието на минния сектор в икономиката.

„Тези компании навлязоха в нашите земи без наше одобрение, но държавата трябва да признае нашите права, тъй като ние сме собствениците, с права върху тези земи, получени от предците ни“, подчертал той.

Световният социален форум се организира за десета година като противовес на Световния икономически форум в Давос, който се открива утре. В социалния форум участват предимно представители на леви политически движения и партии, които пропагандират срещу големите банки и многонационални корпорации, посочва АП.

Според участници в Световния социален форум държавите, които продължават да упражняват значителен контрол върху икономиките, трябва да направят още една крачка – да попречат на многонационалните компании да възстановят „хватката си върху света“ и да продължат с практиката да разчитат на свободната пазарна икономика за сметка на социалното благосъстояние, пише БТА.

„Трябва да направим така, че неолибералите никога повече да не получат достатъчно власт“, заявил пред АП Артур да Силва Сантуш, президент на най-голямата бразилска конфедерация на профсъюзите.

В пленарната зала, пълна с участници с тениски с лика на Ернесто Че Гевара, лидерът на Колумбийската камара на екологичното движение „Приятели на земята“ Илдебрандо Велес Галеано предизвикал бурни аплодисменти с призива си „да отнемем икономиката от ръцете на капиталистите спекуланти, които я разрушават“./DarikNews/