На заседание на Комисията по земеделие ще бъде взето решение за премирането на тютюна

На 17 март 2010 г. на съвместно заседание на Комисията по земеделие и на управителния съвет на Фонд „Тютюн” ще бъде взето решение за премирането на тютюна за реколта 2009 г. Решението за широко обсъждане на разпределението на премиите за тютюнопроизводство бе взето по време на УС на фонд „Тютюн”.

На заседанието бяха обсъдени варианти за премиране на тютюнопроизводителите за произведен и изкупни тютюн сортови групи „Басми”, „Каба Кулак”, „Бърлей” и „Виржиния” реколта 2009 г., по реда на чл. 18 а от Закона за тютюна и тютюневите изделия. С решение на ЕК за реколта 2009 г. на тютюнопроизводителите ще бъдат изплатeни 116 млн. лв.

По време на срещата, по покана на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, присъстваха представители на производители на дребнолистен и широколистен тютюн, които представиха своите позиции за възможностите за премиране. По тяхно предложение, освен трите варианта на премиране, предложени от ръководството на Фонд „Тютюн”, бяха добавени още два варианта за разпределение на средствата.

Представителите на тютюнопроизводителите благодариха на министър Найденов за предоставената възможност да участват в заседанието. За първи път на УС на фонд „Тютюн” участва и ръководството на Комисията по земеделие – председателят Десислава Танева и зам.-председателите Юнал Тасим и Емил Димитров.