Наш потребител пише: Категоричното ми мнение е, че пътната полиция не работи за облекчаване на движението

SofiyaМясто: Кръстовището със светофар с/у Александровска болница (Георги Софийски и Иречек). Време: 17:40; 18/12/2009 петък.

Обстоятелства: Ляв завой към Иречек. Пред мене има пежо, което не се изнася достатъчно напред; подавам лек звуков сигнал, водачът не реагира, тогава се изнасям плътно напред до неговия автомобил, навлизайки по този начин в кръстовището. След като завивам ме спира пътна полиция. Казват, че съм бил зад светофара, когано съм завил, което не е вярно. Освен това, би трябвало да спрат шофьора пред мене, т.к. блокира кръстовището. Предполага се, че поне 2 коли могат да завият на този светофар, иначе светл. сигнализация се обезмисля; както и да е. Другият полицай ми разтвори чистачката на задното стъкло, незнайно защо и откачи гумичката на чистачката в края й. Освен това ми направи въпрос, че съм имал лека деформация на задния калник. Тези му действия не са правомерни. Казах му, че са ме ударили отзад, извикал съм полиция, дал съм им визитката на виновния водач, дадена ми от него с признанието че не внимавал, със записан на нея модела и регистрационния № на неговия автомобил.

Неговите колеги, обаче, докато аз попълвах формуляр и правех скица, без да ме изчакат да видят какво съм написал направиха протокол с „неизвестен 1-ви водач“ при „неизвестни обстоятелства“ (явно не са искали да намерят този водач и да му съставят акт както ме увери по телефона моя застраховател, който ми каза да извикам КАТ). Така направеният протокол ме ощетява, т.к. имам невъзстановени щети от драскотини и няма да ми платят боята; в противен случай неговата застр. компания щеше да въстанови щетите.

Преди време пак ме спряха, след светофара на Околовръстно/ Драгалевци, където преминах на зелено-жълто, а не на жълто-червено както твърдяха. Минавам всеки ден на гореупоменатите 2 светофара и не бих си позволил да направя вменените ми нарушения, най-малкото защото знам че при тях има пътна полиция. И двата случая ми струваха по 20 лв.(т.к. е безмисбено да ми се съставя акт, който не бих могъл законово да оспоря, т.к. нямам свидетели, а и времето и разходите за такова оспорване са безмислени). Тук бих искал да кажа, че в горецитирания случай, когато удариха авт. ми отзад, майка ми беше с мене, но как да я разкарвам по КАТ и съдилища като свидетел; освен това във фирмата в която работя има електронен пропуск и щу трябва да си взема неплатен отпуск да ходя до КАТ и прочие, да възразявам. Третият скорошен случай, когато ме спряха беше в 06:45 сутринта за превишена скорост; нямаше друг автомибил и в 2-те посоки; спрях му веднага без проблем. Това ми струваше 67,00 лв., т.к. полицаят каза „ще ми дадеш всичките си пари“. Даже си наведе главата да ми гледа в портфейла и да пита какно е това, а аз ду му обяснявам – това са разписки/хартийки, не са пари.

Категоричното ми мнение е, че пътната полиция не работи за облекчаване на движението, а малтретира гражданите (гласоподавателите по време на избори;… всеки трябвало да гласува…). Ако пътна полиция искаше да облекчи движението като спира опасните нарушители, щеше да спира на голямите кръстовища водачите, които преминават от другата лента и застават най-отпред на колоната, навлизайки неправоморно в кръстовищено и прочие. Както се вижда, предполагам не само от моя личен опит, пътна полиция работи само ако може да вземе пари и на места и при обстоятелства, където може да вземе пари от водачите на мпс.

Али Джабир, който няма къде да подаде оплакване (вижте има ли такъв линк на http://www.kat.mvr.bg/ или в друг държавен/частен/на асоциация сайт). Би трябвало да има начин да се създаде гражданска организация за защита конституционните права на гражданите, ако държавната власт не може да регламентира такава система. Какво сме виновни, че полицията няма коледни добавки както се твърди по медиите?! И частната филма, в която работя не дава такива. Какво печелиме от най-висок брой полицаи на глава от населението в Европа и от високия ДДС? Заплатите им идват от данъкоплатеца, а той няма доверие в тях (пак според медиите)-явно нещо (много неща) не е наред?! Защо най-много недомислени процедури има в държавните учреждения и толкова малко документални услуги има в Интернет за граждани. Сигурно защото повечето кадърни и мислещи хора отдавна емигрираха.

Късмет и Весели Празници на всички водачи на м.п.с.

Може да ми пишете на:
sipperproducts@yahoo.com