Начини за извличане на сок от зеленчуци

Начини за извличане и консервиране на натурален сок. За получаване на качествени натурални сокове се отбират пресни, добре узрели и екологично чисти зеленчуци. Преди да се пристъпи при домашни условия към извличането на сока, независимо от избрания начин, зеленчуците първоначално се измиват обилно с вода от повърхностното замърсяване (прах, пръст и др.). Ако са пръскани с различни пестицидни и други препарати, което създава опасност те да преминат в сока, зеленчуците се накисват за 5-10 мм във вода, след което се почистват и накрая се измиват обилно със студена вода. Във всички случаи е за предпочитане да се подбират екологично чисти зеленчукови растения. Твърдите месести зеленчуци се нарязват на малки парчета или се надробяват с плодомелачка, а може и да се настържат и на кухненско ренде. Меките сочни зеленчуци предварително се намачкват в емайлиран или порцеланов съд. Не трябва да се използват метални съдове, тъй като от прекия контакт на натуралния сок с тях протичат химични реакции, разрушаващи до известна степен една от главните полезни съставки на зеленчуците – витамин С.

Натурален зеленчуков сок може да се получи по няколко начина: чрез пресоване, центрофугиране, оцеждане, дифузия и др., като общото при тях е механичното разкъсване на зеленчуковите тъкани и разрушаване на растителните клетки.

Извличане на натурален сок чрез пресоване. Това е най-разпространеният начин за получаване на натурален зеленчуков сок при домашни условия. Представлява механичен процес и се осъществява чрез постепенно увеличаване на налягането, вследствие на което натуралният сок се отделя от месестите части на зеленчуците. За получаването на сок чрез пресоване различните фирми и страни предлагат най-разнообразни механични машинки, както и електрически уреди. Количеството извлечен сок чрез пресоване е 70-85%. За получаване на натурален сок чрез пресоване трябва да се използват свежи (пресни) зеленчуци. За целта те се измиват и раздробяват в плодомелачка с едри отвори или се нарязват с нож. Дребните зеленчуци се намачкват. За извличане на сока се използват специални ръчни преси или сокоизстисквачки {фиг. 8). Полученият сок се прецежда, загрява се до 85-90° С и се налива догоре в тъмни, предварително затоплени бутилки, които се запушват херметично. След това се стерилизира 15-20 мин от завирането. Бутилките се изваждат и поставят в хоризонтално положение до охлаждането им. Съхраняват се на тъмно и прохладно място. Тъй като много от натуралните сокове обикновено са кисели на вкус, те може да се подсладят по желание (до 10-15%) със захар или мед.

Извличане на натурален сок чрез центрофугиране. При този начин се използва действието на центробежните сили. За целта в отделните страни се произвеждат различни по форма, но с общ принцип на действие електрически центрофужни сокоотделители (фиг. 9). Те са прости за експлоатация и обикновено са с мощност до 350 V/. Необходимо е да се знае, че след всеки 15-20 тт трябва да се изключват за 10 мин, след което извличането на сока продължава в същия порядък. В центробежните сокоотделители зеленчуците се поставят нарязани на парчета. При този начин на извличане количеството на получавания натурален сок достига 75%.