Началникът на Щаба на отбраната остава на пряко подчинение на военния министър

Началникът на Щаба на отбраната остава на пряко подчинение на военния министър. Това гласуваха депутатите при второто четене на Закона за отбраната и въоръжените сили, предаде репортер на Агенция “Фокус” . По този начин беше отхвърлено предложение на депутатите от Коалиция за България, според което началникът на Щаба на отбраната трябва да мине на подчинение на президента. Беше отхвърлено и предложението на депутати от ДПС началниците на висшите военни училища, както и зам.-началниците по учебно-научната и диагностично-лечебната дейност във ВМА да бъдат хабилитирани лица. Това означава, че за заемането на тази длъжност няма да е необходимо въпросните длъжностни лица да имат съответната научна степен.
Беше отхвърлено и предложението на депутати от Коалиция за България, според което се дава възможност при обучението по военни специалности висшите военни училища провеждат обучение и по съответните акредитирана гражданска специалност и дават съответните образователно-квалификационни степени по акредитираните военни и граждански специалности.
Така например се отрязва възможността във ВВУ Долна Митрополия да дава възможност за обучение на пилоти в гражданската авиация. По думите на депутата Румен Петков с предложените текстове не става въпрос за увеличаване на финансовия ресурс на училищата, а по-скоро засяга сигурността на кадровия състав./агенция Фокус/