Националната галирия за чуждестранно изкуство участва в с творба в Европейската изложба в Париж

Късно вечерта в понеделник, 15 март 2010 г., в Мюзе д’Орсе (Mus?e d’Orsay) – втория френски музей след световноизвестния Лувър, министърът на културата на Франция Фредерик Митеран откри изложбата „Престъпление и наказание”. Националната галерия за чуждестранно изкуство /НГЧИ/ в София представя в експозицията картината „Луцифер”.
Комисар на изложбата е Жан Клер, член на френската Академия. Той е включил творби от периода 18-20 век, собственост на различни европейски галерии и музеи. НГЧИ участва с картината „Луцифер” на известния немски художник Франц фон Щук, рисувана през 1890 г. Творбата е част от фондовете на Националната галерия за чуждестранно изкуство.
Комисарят на изложбата е поставил „Луцифер” в началото на експозицията, разположена на втория етаж на Мюзе д’Орсе. Произведението привлича интереса на посетителите със своето дълбоко философско представяне на драматичния сюжет за падналия ангел.
На откриването присъстваха френски интелектуалци, представители на висшата държавна администрация, много ценители. Министър Митеран поздрави комисаря на изложбата, ръководството на Мюзе д’Орсе и всички европейски музеи и галерии, взели участие в създаването на изложбата. Той посочи, че експозицията е реализирана благодарение на изключителния професионализъм и добрата воля за сътрудничество между различните европейски културни институции.
Изложбата ще продължи до 27 юни 2010 г.