Нарушени са конституционните права на депутатите, според опозицията

parlament5София. Приемането на второ четене на Закона за Националния архивен фонд днес е грубо нарушение на парламентарната процедура. Законопроектът ще бъде отменен, ако бъде обжалван в Конституционния съд. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от Коалиция за България Мая Манолова, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на Манолова, е нарушено правото на всеки народен представител да предлага изменения между първо и второ четене на закон. 
Четин Казак от ДПС заяви: „Не съм съгласен с поредния пример за това как се трансформира държавна структура без това да е инициирано от Министерски съвет, а от народни представители. Гласувах против, заради потъпкването на парламентарния правилник, който ясно гласи, че само ако няма възражения, се гласува на второ четене веднага”.
Захари Георгиев от Коалиция за България пък каза, че пътят към ада е постлан с добри намерения. Тук бяха направени 3 нарушения – устройствен закон не бива да се предлага от депутати, а от Министерски съвет; не може да се гласува на второ четене законопроект от 12 параграфа, когато има възражения по тях; нарушени са конституционните права на депутатите. „Така не може да се работи”, заяви Георгиев.
Цветомира ГЕОРГИЕВА