Народното събрание почете с едноминутно мълчание жертвите на Холокоста

Народното събрание почете на 10 март 2010 г. с едноминутно мълчание жертвите на Холокоста.

В началото на пленарното заседание председателят на парламента Цецка Цачева отбеляза, че на 10 март – „Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството“, ние, българите, си припомняме и една от най-ярките страници от историята на българския 20-ти век – спасяването на евреите в България. Това е най-силната проява на гражданско общество у нас, в тази акция се включват представители на всички слоеве на тогавашното българско общество, посочи Цачева. Никъде другаде в Европа няма такава мощна обществена реакция, допълни тя.

Председателят на парламента подчерта, че достойните политически мъже, интелигенцията, представителите на православната църква казват „не” на депортирането на българските евреи, действат смело и решително, защото чувстват подкрепата на целия народ. Това спасение е много повече от историческа летопис, то е неоспорима ценност в историята на европейската цивилизация, мощен пример за триумф на доброто, хуманизма, толерантността, демократичността и човеколюбието, отбеляза Цецка Цачева. По думите й, връщайки се към тези събития, длъжни сме да припомним, че 11 343-ма евреи от така неречените присъединени към България нови земи – Беломорска Тракия и Македония, които са под фактическа германска власт, не бяха спасени.

В 11.00 часа председателят на Народното събрание Цецка Цачева, заместник-председатели на парламента и народни представители участваха в поклонението пред паметната плоча до Народното събрание по повод 67-та годишнина от спасяването на българските евреи и 65-та годишнина от края на Холокоста.

Председателят на парламента произнесе слово на възпоменателната церемония, в което отбеляза, че България е единствената европейска страна, в която в края на войната има повече евреи, отколкото в нейното начало. Българските евреи не отпътуваха за лагерите на смъртта, в България не загина нито един от общо 50-хилядната еврейска общност, подчерта тя.

Цецка Цачева припомни, че преди месец при отбелязването на 65-та годишнина от освобождението на лагерите на смъртта „Аушвиц – Биркенау” е подарила от името на Народното събрание на музея копия на 17 документа, свързани със спасяването на българските евреи. Тя цитира думите на директора на музея Пьотр Цивински, който казва, че спасяването на българските евреи е светлина в тъмния тунел на Втората световна война.

На днешния ден българските евреи най-силно казват своето голямо „благодаря“ на българския народ, каза председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ – Максим Бенвенисти. За нас – българските евреи, спасителят е българският народ и Българската православна църква, подчерта той.

Председателят на парламента и депутатите поднесоха венци и цветя на мемориалната плоча до парламента. Сред участниците в поклонението пред паметта на невинните жертви на Холокоста, организирано от еврейската общност в София, бяха представители на дипломатическия корпус, ученици от 134-то СОУ „Димчо Дебелянов”, от Първа английска гимназия в София, граждани.