Народна медицина-пясък и камъни в бъбреците(нефролитиаза)

Бъбречните камъни са уратни, оксалатни, фосфатни, карбонатни, цистинови и обикновено се утаяват във вид на кристални образувания най­често в бъбречното легенче, пикочния мехур или канала му. Уратните камъни са твърди, гладки, с кафяв цвят. Оксалатните са грапави и много твърди. Фосфатните камъни са белезникави, по-големи от останалите и лесно трошливи. Изхвърлянето на камъните зависи от големината и разположението им. Малките и гладки камъни обикновено излизат без трудности. Големите, обаче, са в състояние години наред да останат в бъбреците, без да се усещат. Но когато камъкът достигне пикочния канал и попадне в него, започват спазмите. Тогава болният изпитва силни болки, които се разпространяват в гърба и хълбоците, в подкоремната област и слабините и достигат до половите органи. Обикновено болният се оплаква от неразположение, повръщане, пристъпи на изпотяване, напъни за уриниране, треска, а понякога може дори да изпадне и в шоково състояние. Изследванията показват по-слаба чувствителност в областта на засегнатия бъбрек и пикочния канал, спазми на коремните мускули, а в урината се появява от време на време и кръв. Пристъпите траят обикновено от няколко часа, до няколко дни. Запушването с камък на пикочния канал може да доведе до връщане обратно и задържане на урина, от което следва разрушаване на бъбрека, а в по-тежки случаи – да се получи и пълно спиране отделянето на урина и да настъпи отравяне с урина. Когато след много и болезнени спазми къмъкът бъде изхвърлен от бъбрека, той попада в пикочния мехур и е в състояние да предизвика дразнения, съпроводени с болки, напъни за уриниране, поява на кръв и гной, както и белтъци в урината. В повечето случаи изхвърлянето на такива камъни протича без усложнения. Много рядко се получава запушване на пикочния канал или заклещване на камъни в него. В такива случаи те се отстраняват оперативно.
Народната медицина познава много средства, които спомагат за разрушаването и изхвърлянето на камъни и пясък от бъбреците:
•    Един кг чист нектарен мед и 40 плодчета от обикновена хвойна (предварително счукани на ситно) се смесват добре. От тази смес даваме на болния по 1-2 супени лъжици в продължение на 10 дни.
Забележка: да не се дава от сместа при възпалени бъбреци!
Вземаме 50 гр плод от шипки, 10 гр листа от мента, 15 гр листа от зърнастец и 15 гр стръкове от жълт кантарион. Варим ги 10-15 минути в 1 литър вода. След като прецедим отварата, прибавяме 100 гр чист нектарен мед и един белтък от пресно яйце. Даваме на болния по 100 мл дневна доза на два приема.
Сутрин, обед и вечер, 30 минути преди ядене, даваме на болния да изпие по 1 ракиена чашка от отварата, приготвена по следния начин: вземаме 150 гр корени от магданоз, 500 гр лимони (нарязани на тънки филийки) и ги варим в 1 литър вода на тих огън в продължение на 30 минути.

Прецеждаме отварата през тънка кърпа чрез изстискване и докато е още топла, прибавяме 100 гр чист нектарен мед и 500 гр чист маслинен зехтин. Преди всяко вземане сместа трябва да се разбърква хубаво.
Два часа след ядене сутрин, обед и вечер даваме на болния по 1 чаена лъжичка от следната смес: 500 гр чист нектарен мед и 20 гр рафинирана сяра (счукана на прах) смесваме добре, докато получим еднородна маса.
Веднага, след като болният приеме горната смес, му даваме да изпие 1 чаша (120-150 гр) от отварата, която приготвяме по следния начин: вземаме по 100 гр от билките липов цвят, листа от мечо грозде, листа и стебла от полски хвощ, корени от троскот, листа и цвят от златик, коса от царевица. Нарязваме ги на ситно и ги смесваме добре. От сместа вземаме 4 пълни супени лъжици, като прибавяме 1 изравнена лъжица ленено семе (предварително леко запечено), 1 супена лъжица семе от обикновена метла (счукано на ситно), 20 бр шипки (разразяни на две). Всички тези билки запарваме с 1 литър вряща вода и ги варим на тих огън в продължение на 20 минути в захлупен съд. След като отварата изстине я прецеждаме.
Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: по 15 гр от бобови шушулки, листа от черна боровинка, равнец, цвят от трънка;
по 20 гр от полски хвощ и звъника. Смесваме ги добре. Вземаме 1 пълна супена лъжица от сместа и я наставяме в 1 чаена чаша студена вода в продължение на 6 часа, след което възваряваме настойката за 15 минути. Даваме на болния по 3 дози на ден. Тази рецепта се препоръчва при уратни камъни.
Вземаме по 15 гр предварително нарязани на ситно от билките: бобови шушулки, корен от магданоз, листа от розмарин, листа градински чай, полски хвощ, звъника. Смесваме ги добре. Изпълнява се като горната рецепта – при уратни камъни.
Вземаме 50 гр корен от червен брош. Нарязваме го на ситно. Една супена лъжица от билката наставяме с 1 чаша студена вода в продължение на 10 часа, след което възваряваме настойката. Пие се сутрин гореща настойка – при фосфатни камъни.
Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: по 20 гр шипка, плодчета хвойна, листа от бреза; 40 гр корени от брош. Смесваме ги добре. Наставяме 1 чаена лъжичка ОТ сместа с 1 чаша студена вода в продължение на 10 часа, след което възваряваме настойката за 5 минути. Да се изпива за 1 ден на глътки. При йъбречнокоменна болест.

При оксалатни и по-големи уратни камъни:

прецеждаме запарката. Даваме на болния по I 2 чаши дневно.
Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: по 5 гр от листа коприва, корен решетка, коренище калами, листа мента; по I 5 гр от полски хвощ, цвят чер бъз, цвят липа, плод хвойна, шипки. Смесваме ги добре. Приготвяме отвара от 1 супена лъжица от сместа с 1 чаена чаша вода. Варим около 15 минути. След като изстине прецеждаме отварата. Даваме на болния сутрин и вечер по една чаша.
Предварително нарязваме на ситно от билките: по 5 гр от анасон, плодчета магданоз; по 15 гр от овчарска торбичка, плод хвойна, листа мечо грозде, корен гръмотрън, корен селим, корен глухарче. Приготвя се и се използва като горната рецепта.
Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: по 10 гр от цвят вратига, полски хвощ; по 20 гр от камшик, листа червена боровинка, коренище пирей. Приготвя се и се използва като горната рецепта.
Приготвяме запарка от нарязани на ситно обилки: по 20 гр от жълтуга, шипки, пача трева; 40 гр полски хвощ. Смесваме ги добре. Вземаме 4 пълни супени лъжици от сместа и ги заливаме с 1 литър вряща вода. След като изстине прецеждаме запарката. Даваме на болния да я изпие наведнаж. Болният трябва да подтиска напъните за уриниране колкото е възможно по-дълго време. Уринирането да става в седяща гореща вана.

•    Вземаме от билките: 50 гр изсипливче; по 10 гр от корен селим, плод хвойна, корен гръмотрън. Смесваме ги добре. Приготвяме отвара от 1 супена лъжица от сместа на 1 чаша вода. Да се изпиват по 2-3 чаши на ден.
При камъни в бъбреците:
Приготвяме смес от следните билките: 100 гр корен от магданоз; по 50 гр от плод магданоз, царевична коса; 200 гр плод хвойна, 100 гр пъпешово семе; по 60 гр корен пирей, черешови дръжки; 4 броя луковици от бял крем. Смесваме ги добре. Три супени лъжици от сместа слагаме в 1 лътир вода и варим 15 минути. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене.
Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: 200 гр корен брош; по 50 гр листа мечо грозде, стрък изсипливче, плод хвойна. Смесваме ги добре. Приготвяне и употреба като горната рецепта.