Народна медицина-маясъл (хемороиди)

Хеморидите представляват разширение на вените около ануса. Биват вътрешни и външни. Външните са различно големи венозни разширения, неправилно закръглени, с моравосинкав цвят, по едно или няколко около ануса. При натискане изчезват, но когато са възпалени причиняват силни болки, стават твърди, болният не може да се движи или да стои прав. Вътрешните хемороиди се намират от вътрешната стена на ануса, често не се чувстват, но при кризи са придружени със силни болки и отделяне на кръв.

Народната медицина препоръчва:
•    Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: по 100 гр стрък пипериче; по 50 гр от корен глухарче, стрък овчарска торбичка, стрък бял равнец, стрък хвощ; по 30 гр от стрък бял имел, кори зърнастец, корен дилянка. Смесваме ги добре. Слагаме 2 супени лъжици от сместа в 500 гр вода и варим 5 минути. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.
Отделно правим седящи бани на хемороидите вечер по 15 минути със следната отвара: вземаме една шепа смрадлика и я слагаме в 2 л вода да ври 15 минути. Препоръчват се също бани с борна киселина (от аптеката) – 2 супени лъжици борна киселина разтваряме в 1 л гореща вода.
Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: по 20 гр от пчелинок, корен валериана, цвят лайкучка, корен глухарче, коренище пирей. Смесваме добре. Вземаме 2 пълни супени лъжици от сместа и ги наставяме с 1/2 л вода в продължение на 6 часа и след това възваряваме. 1/4 литър отвара за клизма до появяване на позив за дефекация; повтаря се при нужда до 3 пъти след пауза от 5 минути.
Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: по 30 гр от семе конски кестен (заедно с обвивката), цвят от лайкучка; 20 гр листа градински чай; 50 гр дъбова кора. Смесваме ги добре. Вземаме 3 супени лъжици от сместа и ги запарваме с 1 литър вряща вода. Оставяме да престоят 6 часа. Употребява се за бани и компреси на аналната област.