Народна медицина-малокръвие(анемия)

Малокръвието е болест, при която са намалени съдържанието на хемоглобина и броят на червените кръвни телца в 1 мм3 кръв. Количеството на червеното кръвно вещество (хемоглобина), което именно дава червеният цвят на кръвта, е средно 14,5%, т.е. 14,5 гр за 100 см3 кръв – у мъжете малко повече, у жените малко по-малко. Средното съдържание на хемоглобина в кръвта на мъжете се приема за 100%. Когато съдържанието на хемоглобина спадне под 90% за мъжете и под 80% за жените, се приема, че вече има анемия. Броят на червените кръвни телца (еритроцитите) е средно 5 милиона при мъжете и 4,5 милиона при жените в 1 мм3 кръв. Когато броят на еритроцитите спадне под 4,5 млн за мъжете и 4 млн в 1 мм3 кръв за жените, се приема, че вече има анемия.
Причините, които водят до анемия са най-различни. В едни случаи анемия настъпва при голяма загуба на кръв, а в други – тя е резултат на повишено разпадане на кръвта. Анемия може да настъпи и в резултат на липса на някои вещества, от които зависи образуването на червените кръвни телца и хемоглобина.
Срещат се и анемии, които се дължат на увреждане на костния мозък. Някои инфекции и интосикации, недоимъчно хранене, смущения в храносмилането, злокачествени тумори също могат да причинят анемия.
Така, във връзка с различните причини съществуват и различни видове анемии. Съществуват и така наречените училищни анемии, които се познават по бледия цвят на лицето и сърцебиене, които преминават бързо при почивка на чист въздух, здрава плодово-зеленчукова храна, лека гимнастика, слънчеви бани, прекарване сред природата и летните лагери и др.
При остра кръвоизливна анемия болните са с бледа кожа и лигавици, сънливи, имат шум в ушите, замайване, понякога губят съзнание (особено при ставане). Те се изпотяват, причернява им пред очите.
При хронично малокръвие болният се оплаква от отпадналост, замайване, главоболие. Лесно се уморява, има сърцебиене и задух, особено при телесни усилия. Слизестите ципи (лигавиците) и кожата на болния са бледи.
Крайниците са студени. Понякога им причернява пред очите. В някои случаи се появяват отоци по краката.
При хронично малокръвие лечението е специфично според самото заболяване.
Във всички случаи лечението е и общо засилване на организма, обаче то трябва да се нагоди съобразно състоянието и особеностите на организма.

Народната медицина препорачва:
Сутрин, обед и вечер, 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс: вземаме 10-15 зелени листа от алое, с общо тегло 150 гр, махаме бодлите му и листата смиламе на каша, прибавяме към нея по 300 гр чисто натурално червено вино (или вино тип „Малага“) и чист пчелен мед, разтопен на водна баня. Разбъркваме до еднородна смес.
Десет минути след горния сироп болният да изпие 1 чаша от следната отвара: вземаме по 50 гр от агримония, листа и цвят върбинка, глухарче, медуница, мента пиперита, листа и цвят пелин, полски хвощ, овчарска торбичка, листа и клонки цикория и шиширки от хмел. Нарязваме ги на ситно и ги смесваме добре. Запарваме 3 супени лъжици от сместа със 700 гр вряща вода и варим 10 минути на тих огън. След като изстине прецеждаме отварата и я подслаждаме с мед и лимон на вкус.
Два часа след ядене даваме на облния 1 супена лъжица от следната настойка: 3 цели пресни кокоши яйца заливаме в подходящ стъклен буркан със сока на 9 лимона. Захлупваме и държим да кисне 3-4 дни, докато се разтворят черупките на яйцата, като разклащаме от време на време. След това с вилица разбъркваме сместа, за да извадим ципита от яйцата и прибавяме 50 гр чист винен коняк и 200 гр небет шекер, счукан на ситно. Разбъркваме добре и държим на студено, за да не вкисне. Преди употреба да се разклаща енергично.
Двадесет минути след настойката болният да изпива 1 чашка (75 гр) от следната отвара: спукваме 10 ореха заедно с черупките, прибавяме 3 супени лъжици ситно нарязани корени от обикновена коприва и ги варим 15 минути в 2 л вода. След това добавяме 3 супени лъжици от следната смес: по 50 гр от борови връхчета, бял равнец, джоджен, жълт кантарион, листа широколистен живовляк, исландски лишей, росопас, синя тинтява, зърна червена хвойна, всичките нарязани на ситно и смесени добре. Варим още 15 минути, прецеждаме през кърпа и подслаждаме с мед и лимон на вкус.