Народна медицина-липса на менструация,слаба менструация

Вземаме по 50 гр предварително нарязани на ситно от билките: стрък седефче, стрък пчелник, корен бял оман, стрък червен кантарион, стрък вратига, листа градински чай, стрък бял равнец. Смесваме ги добре. Две супени лъжици от сместа варим 5 минути в 500 гр вода. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.
Вземаме по 20 гр кора от зърнастец и седефче и 70 гр листа от розмарин. Нарязваме ги на ситно и ги смесваме добре. Запарваме 1 пълна супена лъжица от сместа с 1 чаена чаша вода. След като изстине прецеждаме запарката. Пие се по 2 чаши запарка дневно, в продължение на 8 дни, до появяване на менструацията.

Вземаме по 20 гр седефче и лайкучка и по 30 гр листа от маточина и розмарин. Нарязваме ги на ситно и ги смесваме добре. Приготвяме отвара от 1 супена лъжица от сместа и 1 чаена чаша вода. Пие се по 1 чаша отвара сутрин и вечер.
Вземаме по 30 гр валерианов корен, звъника и цвят от трънка. Нарязваме ги на ситно и ги смесваме добре. Приготвяме запарка от една пълна супена лъжица от сместа и 1 чаена чаша вряща вода. След като изстине прецеждаме запарката. Пие се вечер по 1 чаша запарка.
Вземаме по 20 гр предварително нарязани на ситно от билките: равнец, корен от сладник, плодчета хвойна, звъника, седефче. Смесваме ги добре. Правим отвара от 1 супена лъжица от сместа и 1 чаша вода. Да се изпиват вечер по 2 чаши отвара.

•    Вземаме по 20 гр седефче и пачи очиболец и по 30 гр листа от пелин и плодове от хвойна. Нарязваме ги на ситно и ги смесваме добре. Приготвя се и се използва като горната рецепта.

За регулиране на менструацията:
•    Вземамепо 20 гр предварително нарязани на ситно от билките: кора зърнастец, листа къпина, листа бреза, листа мента, равнец, валерианов корен. Смесваме ги добре. Запарваме 1 пълна супена лъжица от сместа с 1 чаша вряща вода. След като изстине прецеждаме запарката. Пие се като чай по 1 чаша на ден, на глътки.
Вземаме по 25 гр кора от зърнастец, листа от маточина, валерианов корен и пачи очиболец. Нарязваме ги на ситно и ги смесваме добре. Приготвя се като горната рецепта. Пие се по 1 чаша 4 пъти дневно, в продължение на 5 дни. Лечението да започне 3-5 дни преди деня на очакваната менструация и да завърши в първите на появяването й.
Вземаме по 25 гр нарязани на ситно от билките: кора от зърнастец, леста от маточина, валерианов корен, пачи очиболец и 15 гр равнец. Смесваме ги добре. Приготвя се и се прилага като горната рецепта.
Вземаме по 25 гр предварително нарязани на ситно от билките: пчелинок, звъника, градинска мащерка, червен кантарион и ги смесваме добре. Правим отвара от 1 супена лъжица от сместа на 1 чаша вода. Пие се по 1 чаша сутрин и вечер, като чай.
Вземаме по 10 гр предварително нарязани на ситно от билките: маточина, листа от мента, цвят от лайкучка, цвят от невен, валерианов корен, цвят от мъртва коприва, седефче, кора от зърнастец. Смесваме билките добре. Приготвяме запарка от 1 пълна супена лъжица смес с 1 чаена чаша вряща вода. След като изстине прецеждаме отварата. Пие се една чаша отвара на глътки за 1 ден.

Приготвяме смес от по 10 гр пача трева и полски хвощ, 30 гр червен кантарион и 50 гр очиболец. Нарязваме ги на ситно и ги смесваме добре.Приготвя се и се използва като горната рецепта.
Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: по 30 гр от валерианов корен, листа мента и 40 гр цвят от лайкучка. Смесваме ги добре. Правим отвара от 1 супена лъжица от сместа на 1 чаша вода. Пие се сутрин и вечер по 1 чаша отвара.

При обилна менструация:
•    Вземаме по 30 гр овчарска торбичка, пача трева и бял имел. Нарязваме ги на ситно и ги смесваме добре. Приготвяме отвара от 1 супена лъжица смес и 1 чаена чаша вода. Варим в продължение на 5 минути и след като изстине -прецеждаме отварата. Пие се по 1 чаша отвара сутрин и вечер.
Вземаме 10 гр дъбова кора и по 25 гр овчарска торбичка, равнец и коренище от очиболец. Нарязваме билките на ситно и ги смесваме добре. Приготвя се и се изпълнява като горната рецепта.
Вземаме по 20 гр дъбова кора, леста от ягода, пачи очиболец, листа от малина и бял равнец. Нарязваме билките на ситно и ги смесваме добре. Една супена лъжица от сместа заливаме с
1 чаена чаша студена вода, оставяме ги да престоят 4-6 часа, след което ги варим в продължение на 5 минути. След като изстине прецеждаме отварата. Пие се по 1 чаша отвара дневно в продължение на 5-8 дни.

•    Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: 100 гр стрък овчарска торбичка; по 30 гр от стрък бял равнец, стрък бял имел, стрък пипериче, кори калина, кори дъб, стрък хвощ. Смесваме ги добре. Три супени лъжици от сместа слагаме в 600 гр вода и ги варим в продължение на 10 минути. Пие се по 1 винена чаша половин час преди и половин час след ядене 3 пъти дневно.

При болезнена менструация:
•    Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: по 50 гр от стрък овчарска торбичка, стрък хвощ, царевична коса, стрък жълт кантарион, стрък камшик; по 20 гр от корен ревен, корен гръмотрън; по 25 гр от стрък комунига, цвят лайка. Смесваме ги добре. Приготовление и употреба като горната рецепта.

При възпаление на яйцепроводите:
•    Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: по 50 гр листа мечо грозде, корен кръвен здравец, листа смрадлика; по 40 гр стрък хвощ, плод резене, плод хвойна; 30 гр коренище пирей. Смесваме ги добре. Приготовление и употреба като горната рецепта.