Народна медицина-кръвопикаене

Кръвопикаенето не е самостоятелно заболяване, а отделна проява, при която в урината се съдържа повече или по-малко кръв. Тя може да идва от бъбреците, от пикочопроводите и от пикочния мехур.
Най-често причините са в самите бъбреци: остри възпалителни заболявания (остър и огнищен нефрит), понякога и хронични, при камъни в бъбреците или в пикочния мехур, рак или туберкулоза на бъбреците.
По-рядко причините са извън бъбреците -например при наранявания, продължително яздене на кон, сътресение при пътуване с кола, напрягане при вдигане на тежести, при борба, усилено ходене и др.
При всички случаи наред с проявите на самото заболяване, в урината на болния се съдържа различно количество кръв. Понякога това дори не променя цвета на урината, но може тя да придобие розов цвят (като вода, в която е мито месо) или пък да се оцвети съвсем червено.
Ако кръвта изхожда от пикочния мехур, то първите порции на урината излизат светли, а последната при болезнено усилие за изпразване на мехура има кървав цвят и съдържа дори няколко капки ясна кръв. Когато кръвта изхожда от бъбреците, тя е примесена равномерно във всички порции на урината.

Народната медицина препоръчва следното лечение:
• Сутрин, обед и вечер, 30 минути преди ядене болният да взема една от следните настойки:
-вземаме 1 литър чист зехтин и слагаме в

него по 4 супени лъжици ситно нарязани червен кантарион, жълт кантарион и ранилист (листа и цвят). Варим 1 час на тих огън, на водна бяна. Оставяме да престои 2 дни и прецеждаме настойката. Даваме по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка).
-разбъркваме 1 белтък от пресно кокоше яйце с 1 чаена лъжичка пепел от изгорена овча вълна (може и непрана), прибавяме 1/2 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и 1/4 чаена лъжичка счукана на ситно бяла дъвка (сакъз). За деца тази смес се дава според възрастта им -наполовина и даже по-малко.

•    Двадесет минути след настойката даваме на болния 1 чашка (100 гр) от следната отвара: вземаме по 50 гр ситно нарязани листа от бяла върба, къпинови листа, листа от дебела мара, цвят от бял равнец, малинови листа, овчарска торбичка, полски хвощ и шишарки от хмел и ги смесваме добре. Запарваме 3 супени лъжици от сместа със 700 гр вряща вода, варим още 20 минути на тих огън и веднага прецеждаме.