Народна медицина-захарна болест(диабет)

Причината за развитие на диабета е недостатъчното действие на хормона инсулин в тъканите. Той съдейства за използване на захарите (въглехидратите) от организма, усилва синтезирането на белтъчините и увеличава отлагането на мазнините. При липса на инсулин захарите остават неоползотворени, увеличава се количеството им в кръвта и започват да се отделят през бъбреците в урината. Намаляват също синтезирането на белтъчини и мазнини, а с това намаляват градивните резерви и енергетичните източници на организма. Най-типични прояви на диабета са жаждата, често уриниране и значително намаляване на теглото. Жаждата се придружава със сухота в устата, сухост и лющене на кожата, обложен език. Уринирането е учестено, като винаги се отделят големи количества урина. Тя е лепкава и много светла и мирише на ацетон. Отслабването настъпва много бързо и се съчетава с много добър апетит и консумиране на големи количества храна. Тези характерни прояви на диабета не винаги са налице. При повече от половината болни заболяването настъпва много бавно, теглото е над нормата, жажда и често уриниране няма. Такива болни се оплакват от чести невралгии и неврити, отпадналост и лесна умора.
Заболяването е много сериозно и трябва да се лекува със съвременнитие средства на медицината.
Народната медицина препоръчва като помощни средства следните билкови рецепти:
Вземаме по 25 гр жаблек, бобови шушулки, листа от черна боровинка, корен от глухарче и листа от коприва. Нарязваме ги на ситно и ги смесваме добре. Заливаме 1 супена лъжица от сместа с 1 чаша вряща вода. След като изстине прецеждаме запарката. Пие се по 3-4 чаши на ден преди ядене.
1 чаена лъжичка жаблек запарваме с 1 чаена чаша вряща вода. Пие се 3 пъти дневно по 1 чаша от запарка.
Вземаме по 25 гр листа от мечо грозде, валерианов корен, жаблек, листа от черна боровинка. Нарязваме ги на ситно и ги смесваме добре. Приготвяме запарка от 1 чаена лъжичка от сместа и 1 чаша вряща вода. Пие се 3 пъти дневно по 1 чаша запарка.
Вземаме по 10 гр кора от зърнастец и брезови листа и по 40 гр листа от черна боровинка и жаблек. Нарязваме ги на ситно и ги смесваме добре. Изпълнява се като горната рецепта.
Смесваме билките: по 20 гр от плодчета от воден морач, корен от чер оман, корен от репей и пача трева и 40 гр жаблек. Една супена лъжица от сместа варим в продължение на 10 минути в 1 чаена чаша вода. Пие се по 1 чаша отвара 2-3 пъти дневно.
Вземаме 40 гр листа от черна боровинка и по 20 гр плодчета от хвойна и ленено семе. Нарязваме ги на ситно и ги смесваме добре. Изпълнява се като горната рецепта.
Вземаме по 50 гр предварително нарязани на ситно от билките: листа от черна боровинка, бобови шушулки, жаблек, листа мента и ги смесваме добре. Запарваме 2 супени лъжици от сместа с 1/2 литър вряща вода в продължение на 30 минути. Да се пие по 1 чаша запарка 3-4 пъти дневно, без захар.
• Вземаме по 50 гр от стръкове и корени от цариче, бобови шушулки, листа от черница, листа от коприва, листа от къпина, стръкове жаблек; по 25 гр от ленено семе, стръкове от глухарче и корени от дилянка. Нарязваме ги на ситно и ги смесваме добре. Варим 2 супени лъжици от сместа в 500 гр вода в продължение на 5 минути. След като изстине прецеждаме отварата. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.