Народна медицина-затлъстяване

При затлъстяването става натрупване на мазнини под кожата и в мастните депа. Затлъстяването може да се дължи на нарушена регулация на обменните процеси, на нарушение във функциите на жлезите с вътрешна секреция и на нарушение в междинната обмяна. При климактериум у жените също се развива затлъстяване. Най-често затлъстяването се дължи на преяждането. От значение са също застоялия начин на живот, липсата на физическо натоварване и др. Затлъстяването може да се развива в млада, юношеска и най-често в напреднала възраст. Когато телесното тегло надвишава 10-20% нормалното тегло, това е лека степен на затлъстяване, ако телесното тегло е с 20-30% над нормалното тегло е средна степен, и затлъстяването е в тежка форма, когато нормалното тегло е надвишено с 30%. При затлъстяването се наблюдава задух и лесна уморяемост, сърцебиене, храносмилателни смущения – запек, херпеси и др., апатия и високо кръвно налягане.
Народната медицина препоръчва следните рецепти:
• Вземаме по 5 гр от корени от селим, корен зърнастец и плодове от хвойна; по 10 гр от мехурчесто водорасло и остролистна кайсия; 50 гр стръкове от бял равнец. Нарязваме билките на ситно и ги размесваме добре. Взамема 2 чаени лъжички от сместа и ги варим в 2 чаени чаши вода 5-10 минути. Прецеждаме отварата. Пие се всеки ден след закуска по 2 чаени чаши топла отвара.
По 20 гр предварително нарязани на ситно билки: корен селим, плод хвойна, мехурест фукус (или цистозира брадата), кора зърнастец, равнец. Смесваме ги добре. Правим отвара от 1 супена лъжица от сместа и 1 чаша вода, като ги варим още 10 минути. Изпиват се по 2-3 чаши отвара на ден.
Вземаме по 40 гр равнец и звъника и 20 гр цистозира брадата. Смесваме ги добре. Приготвяме отвара от 1 супена лъжица смес и 1 чаена чашша вода. Пие се сутрин, на закуска, по 1-2 чаши топла отвара.
Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: по 5 гр корен селим, плодчета хвойна; по 15 гр от цистозира брадата, кора зърнастец; 50 гр равнец. Смесваме ги добре. Приготовление като горната рецепта.
Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: 100 гр цистозира брадата; по 50 гр от анасонови плодчета, корен сладник. Смесваме ги добре. Приготовление като горната рецепта.

Смесваме нарязани на ситно от билките: 60 гр кора зърнастец; по 20 гр от корен глухарче, плодчета магданоз, плодчета резене, листа мента. Запарваме 2 супени лъжици от сместа с 1/2 литър вряща вода в продължение на 30 минути. Сутрин да се изпива цялото количество.
Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: 60 гр стрък и корен цариче; 300 гр корен гръмотрън; по 50 гр от стрък пипериче, плод резене. Смесваме ги добре. Две супени лъжици от сместа слагаме в 500 гр вода и ги варим 10 минути. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.